nieuws

Opnieuw debat over Nederlandse steun voor inval in Irak

SP-Kamerlid Harry van Bommel gaat opnieuw in debat met premier Balkenende over de oorlog in Irak. Van Bommel vroeg het debat dinsdag aan uit ontevredenheid over de beantwoording van zijn vragen over een onderzoeksrapport. Dit concludeert dat Amerikaanse topfunctionarissen hebben gelogen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

Defensieminister Powell (VS) loog in de VN-veiligheidsraad over massavrenietigingswapens in Irak

Defensieminister Powell (VS) loog in de VN-veiligheidsraad over massavernietigingswapens in Irak

De Tweede Kamer heeft al meer dan tien keer gedebatteerd over de inval in Irak en de steun daarvoor van de Nederlandse regering. Aanleiding deze keer is een onderzoeksrapport uit de VS waarin staat dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen 935 keer leugens hebben verteld over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak of over banden die het regime met Al-Qaida zou hebben. In 532 van die gevallen waren het president Bush en vice-president Cheney zelf die niet de waarheid spraken.

SP-Kamerlid Van Bommel stelde onlangs schriftelijke vragen aan het kabinet over het rapport. In antwoord daarop zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat het rapport niets verandert aan het standpunt van het kabinet: de inval in Irak was gerechtvaardigd. De conclusies in het rapport zijn voor rekening van de onderzoekers, aldus de minister. Van Bommel vindt de houding van het kabinet onbegrijpelijk: “De bewijzen dat de inval in Irak was gebaseerd op onjuiste en zelfs gefabriceerde informatie stapelen zich op. Maar nog steeds weigert het kabinet verantwoording af te leggen over de steun die het de Amerikanen en Britten gaf en weigert het een onderzoek toe te staan. Dus houden we weer een debat.”

Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet duidelijk.