nieuws

NAVO verdeeld over aanpak in Afghanistan

De denigrerende opmerkingen van de Amerikaanse defensieminister Gates over het optreden van militairen in Zuid-Afghanistan veroorzaken barsten in het NAVO-front, aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel. Gates zei dat NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan niet weten hoe ze een opstand moeten bestrijden, kritiek die zich ook richt op Nederland.

Van Bommel: “De opmerkingen van Gates illustreren een verschil van opvatting over hoe er in Afghanistan moet worden gewerkt en kunnen uiteindelijk leiden tot het vertrek van bondgenoten. Als landen horen dat hun krijgsmacht niet geschikt is voor de taak in Afghanistan, dan is er geen reden de aanwezigheid te verlengen.”

Van Bommel heeft vandaag vragen gesteld aan de minister van Defensie. Hij wil weten of dit verschil van opvatting nu eindelijk besproken gaat worden op het hoogste niveau van de NAVO. “Het heeft niet veel zin in een coalitie te zitten met landen die totaal van mening verschillen over de aanpak in Afghanistan. Uiteindelijk zal een verschil in visie tot frustratie leiden en daarmee komt de veiligheid van de hele missie in gevaar. Dat is onaanvaardbaar”, aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers