nieuws

Gesthuizen: Maak productie vrij van kinderarbeid

Er moet wetgeving komen die bedrijven verplicht te werken aan het kinderarbeidvrij maken van hun producten. Dat heeft SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen voorgesteld tijdens het mondelinge vragenuur deze week.

Het SP-Kamerlid vroeg staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken maatregelen te nemen tegen Nederlandse ondernemers, die bijvoorbeeld door import van grondstoffen betrokken zijn bij gevallen van kinderarbeid of andere schendingen van fundamentele arbeidsrechten. Gesthuizen: “De staatssecretaris zegt dat Nederlandse bedrijven niets met kinderarbeid van doen willen hebben, maar afgelopen zaterdag waren weer beelden te zien van jonge kinderen die in Indiase steengroeven loodzwaar werk doen; voor Nederlandse importeurs.”

Volgens de SP zou het een stap in de goede richting zijn als er wetgeving komt die bedrijven verplicht aan te tonen waar hun producten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt. Heemskerk voelt er tot nu toe echter meer voor om de bedrijven op basis van vrijwilligheid aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Maar dat proberen we nu al jaren – en de resultaten zijn te mager om van succesvol beleid te spreken. Als de staatssecretaris echt wil dat er iets verandert dan zal hij zelf ook zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Bovendien zijn ook bedrijven gebaat bij duidelijke regels. Anders lijden de goede ondernemers, die wel hun best doen om te zorgen voor eerlijke productie en producten, onder degenen die gewetenloos handelen”, aldus Gesthuizen.

Aanleiding voor de vragen van de SP was de uitvaardiging van een Indiaas arrestatiebevel tegen acht Nederlandse medewerkers van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. De acht worden door een Indiase kledingfabrikant beschuldigd van smaad, nadat zij in een rapport misstanden aan de kaak hadden gesteld. De werknemers van de fabriek worden volgens het rapport slecht behandeld.

Gesthuizen: “Het is noodzakelijk dat Nederland India laat weten dat dit niet de goede weg is. Het is onacceptabel als organisaties die opkomen voor de rechten van slecht behandelde medewerkers een proces aan de broek krijgen iedere keer als kritiek hebben op een bedrijf. Zo worden ze monddood gemaakt.”

Betrokken SP'ers