nieuws

Fenomeen ‘wegwerppersoneel’ supermarkten aan de kaak gesteld

SP en GroenLinks willen dat supermarkten minder gebruik maken van losse jaarcontracten: zolang er werk te doen is, mogen jongeren niet na twee of drie tijdelijke contracten aan de kant worden gezet. Ook moet de Arbeidsinspectie harder optreden tegen uitbuiting en dat jongeren beter worden voorgelicht over hun rechten.

Kamerleden Renske Leijten (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) vragen opheldering aan aan de minister van Sociale Zaken naar aanleiding van de flexinspectie door FVN Jong, ROOD en Dwars, de jongerenorganisaties van SP en GroenLinks. Hieruit bleek dat supermarkteigenaren op grote schaal met tijdelijke contracten werken voor hun vulploeg- en kassamedewerkers. Na twee of drie jaarcontracten worden jonge medewerkers dan aan de kant gezet. SP en GroenLinks willen dat de Arbeidsinspectie beter controleert op de naleving van de Flexwet en jongeren hierover informeren.