nieuws

Groeiende stroom buitenlandse arbeidskrachten ontwricht arbeidsmarkt

De groeiende stroom werkzoekenden uit Midden- en Oosteuropese landen leidt tot ernstige ontwrichting van de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze arbeidskrachten worden uitgebuit en steeds meer Nederlandse werknemers, kleine ondernemers en zelfstandigen worden uit de markt geduwd. Dit blijkt uit een inventarisatie van de SP. De regering neigt er naar binnenkort de grenzen verder te openen. Volgens Tweede-Kamerlid Jan de Wit zal dat leiden tot nog grotere problemen, onder meer voor de tienduizenden jongeren die momenteel vakopleidingen volgen voor de bouw- en transportsector. Hij stelt maatregelen voor om uitbuiting en concurrentievervalsing tegen te gaan.

Veel Poolse werkzoekenden hebben te maken met slechte woon- en werkomstandigheden en verdienen vaak minder dan 3 euro per uur. Zeer veel vrachtwagenchauffeurs zijn ingeruild voor Polen. Een fors deel van de Nederlandse aannemers ondervindt nu al ernstige hinder van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europese landen. Dit blijkt uit de resultaten van het Meldpunt Concurrentievervalsing van de SP en een onderzoek onder aannemers in de regio Den Haag. Brancheorganisatie Bouwend Nederland verklaart dat het probleem van aannemers een landelijk probleem is en vreest faillissementen en ontslagen als er geen maatregelen worden genomen.

Volgens SP-Kamerlid Jan de Wit zijn inderdaad snel maatregelen nodig om te voorkomen dat we straks voor nog grotere problemen komen te staan. “Momenteel werken ongeveer 100.000 Oost-Europeanen in Nederland. Als we binnenkort alle beperkingen voor Polen opheffen én Bulgarije en Roemenië binnen enkele jaren toetreden tot de EU, zal een golf van goedkope arbeidskrachten op ons af komen. Indien we niets doen leiden we nu tienduizenden Nederlandse jongeren op voor beroepen die zij nooit zullen kunnen uitoefenen. De vraag naar Nederlandse truckchauffeurs zal vrijwel geheel verdwijnen omdat Oosteuropeanen dit werk overnemen. Maar ook Nederlandse metselaars, monteurs en andere vakmensen zullen geen werk meer kunnen vinden.”

Oost-Europeanen zijn volgens De Wit welkom, maar hij verzet zich tegen de uitbuiting en de oneerlijke concurrentie en verdringing die ervan het gevolg zijn. “De Nederlandse lonen verlagen naar Pools niveau is geen oplossing. Ook voor buitenlandse werknemers moeten Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden.” De SP pleit voor een CAO-autoriteit die op naleving moet toezien en achterstallige betalingen moeten verhalen op de werkgever. Ook moet kennis van het Nederlands worden vereist, in veel sectoren is de veiligheid in het geding als werknemers elkaar niet verstaan. Zelfstandigen zonder personeel moeten gaan voldoen aan Arbo-eisen, een aansprakelijkheidsverzekering hebben en een bewijs van vakbekwaamheid. Verder stelt de SP een meldpunt illegale arbeid voor, vergunningplicht voor uitzendbureaus en voorlichting over rechten en plichten voor de komst naar Nederland.