nieuws

Van Velzen wil opheldering over bedreiging klokkenluider door staatssecretaris

SP-Kamerlid Krista van Velzen is laaiend over het nieuws dat voormalig staatssecretaris van Defensie Van Hoof klokkenluider Fred Spijkers zou hebben bedreigd toen deze belastende stukken over politici en topambtenaren openbaar wilde maken. “Wanneer jij deze stukken gebruikt of naar buiten brengt, dan heb ik een wapen dat voor jou absoluut en onherroepelijk dodelijk is,” voegde Van Hoof hem toe. Spijkers was eerder beschoten door militairen en vatte het dreigement logischerwijs letterlijk op. “Defensie maakte en maakt er nog steeds een schandalig zooitje van,” stelt Van Velzen. “Daarom vraag ik nu de premier maar of hij de regie in deze zaak in handen wil nemen.”

Fred Spijkers

Fred Spijkers ontvangt de Rooie Reus Prijs 1999

Van Velzen: “Van Hoof heeft met zijn bedreiging laten zien dat hij gespeend is van diplomatieke gaven. Het minste wat hij kan doen is Spijkers excuses aanbieden en het zou hem sieren als hij zich in zou zetten om deze zaak, die al meer dan twee decennia doorettert, nu eindelijk tot een goed einde te brengen. Het is trouwens onbegrijpelijk dat de vijf militairen die Spijkers beschoten slechts ‘disciplinair gestraft’ zijn. Waarom zijn ze niet voor de krijgsraad gebracht? Zo ga je toch niet om met een poging tot doodslag?”

Toenmalig Defensiemedewerker Spijkers werd in 1984 opgedragen een weduwe voor te liegen: het zou de schuld van haar man zijn dat hij was omgekomen door een landmijnexplosie. Spijkers weigerde, omdat hij wist dat de oorzak lag bij een ondeugdelijke mijn: de AP-23. Dit explosief eiste eerder 7 levens bij ongelukken. Sindsdien treiterde en bedreigde Defensie hem jarenlang. Hoewel hij uiteindelijk een officieel excuus kreeg en financiële compensatie, wordt zijn zaak nog steeds getraineerd. Zo ontvangt hij nog steeds geen wachtgeld, waar hij al sinds 1993 recht op heeft. En tegen alle afspraken in ontving hij een belastingaanslag van meer dan 9 ton over het schadebedrag. Staatssecretaris Van der Knaap besloot bovendien onlangs alle dossiers over de zaak achter slot en grendel te zetten. Van Velzen: “Het is volstrekt onbegrijpelijk dat defensie zo omgaat met deze zaak. Er zijn veel fouten gemaakt en het is nog steeds onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk was. Donner wil foute topambtenaren voortaan laten vervolgen: hij kan meteen beginnen met deze beschamende zaak.”

Nieuwe Revu meldt deze week dat anonieme bronnen binnen Defensie stellen dat de ondeugdelijke AP-23 mijn wel uit de voorraadlijsten is verwijderd, maar nooit is vernietigd. Dit terwijl defensie in 1997 meldde dat ze allemaal uiterlijk in mei 1998 vernietigd zouden zijn. Hulpverleners bij de vuurwerkramp in Enschede zouden ontstekingsmechanismen, mogelijk ook van de AP-23, hebben aangetroffen. Van Velzen: “Als inderdaad in Enschede delen van deze mijnen zijn aangetroffen, dan heeft het onding dus meer dan 8 dodelijke slachtoffers gemaakt. Het wordt tijd dat deze schandalige zaak helemaal en voor altijd wordt opgehelderd,” aldus Van Velzen, die premier Balkenende heeft gevraagd nu maar de regie te nemen in deze zaak.