nieuws

‘Minder naïef en meer realistisch’ over terrorisme

“Door overal ongelijkheid, armoede, segregatie, discriminatie, onderdrukking en militaire agressie te bestrijden, maken we het moeilijker voor radicale ideologieën deze sociale misstanden te misbruiken bij het werven van jonge mensen en hen vervolgens verschrikkelijke dingen laten doen.” Dat zei SP-senator Tiny Kox afgelopen weekeinde in Londen op de jaarconferentie van kritische Labour-parlementariërs en -activisten in de Britse hoofdstad.

De conferentie stond in het teken van de recente terroristische aanslagen op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad. Lagerhuislid John McDonnell, voorzitter van de groep van kritische Labour-parlementariërs, noemde het “intellectueel onzinnig” een relatie te ontkennen tussen de beangstigende radicalisering van bepaalde Britse moslim-jongeren en de Britse steun aan de uiterst omstreden Amerikaanse buitenlandse politiek in het Midden-Oosten. Hij riep Labour-leider Tony Blair op de ogen te openen en die realiteit te onderkennen. “Voor de aanslagen hier in Londen past slechts een totale veroordeling, maar dat geldt ook voor de Britse militaire aanwezigheid in Irak,” aldus McDonnell. “Haal de troepen terug, Mr. Blair!” luidde zijn oproep, die via de camera’s van het BBC-nieuws landelijke impact kreeg.

Volgens Tiny Kox moeten we “minder naïef en meer realistisch” zijn als het om dit soort terrorisme gaat. “Onze regeringen schijnen te denken dat ze met het invoeren van een identificatieplicht en andere gezochte wettelijke ingrepen dit terrorisme kunnen bestrijden. Maar in plaats van zo zwaar in te zetten op wat jullie hier ID’s noemen, is het wijzer om na te gaan waar de ‘ideas’ vandaan komen, die hier vier Britse moslimjongeren tot zo’n gruweldaad brachten en een Nederlandse moslimjongen tot de moord op filmmaker Theo van Gogh.”

Ze worden door radicale ideologieën aangetrokken die sociale wantoestanden misbruiken. “Door overal ongelijkheid, armoede, segregatie, discriminatie, onderdrukking, militaire agressie te bestrijden, maken we het veel moeilijker voor radicale ideologieën deze sociale misstanden te misbruiken bij het werven van jonge mensen en hen vervolgens verschrikkelijke dingen laten doen.”

De conferentie had verder als thema de vraag hoe links in de Labourpartij zijn positie zou kunnen versterken. Kox schetste voor een buitengewoon geïnteresseerd publiek van parlementsleden, vakbondsmensen en lokale activisten de wordingsgeschiedenis, ledengroei en electorale winst van de SP. Hij ging ook in op de recente successen van de partij in de campagne rondom het referendum over de Europese grondwet.

“Onze opponenten erkennen inmiddels dat wij een belangrijke rol in het NEE-kamp speelden. Ze erkennen dat we beter voorbereid waren, betere argumenten hadden, dichter bij de mensen stonden; vroeger, beter en meer activisten mobiliseerden dan het JA-kamp, dat weliswaar de politieke meerderheid, de centen en de media achter zich wist, maar wij hadden de argumenten en de mensen. Dat was dit keer doorslaggevend.”

Hij legde uit dat het linkse kiezers waren die de doorslag gaven en zorgden voor een massale afwijzing van de Europese grondwet. “Terwijl een groot deel van de politiek de relatie met de werkelijkheid kwijt lijkt, zijn veel Nederlanders weer een stuk nuchterder dan een tijd terug. Ze zijn zeker voor goede Europese samenwerking, maar tegen het uit handen geven van steeds meer bevoegdheden aan een Europese superstaat die onbetrouwbaar, ondoorzichtig en vooral ondemocratisch is. Het Nederlandse stemgedrag is een aanmoediging van degenen die kiezen voor nieuw optimisme in de politiek.”

Na Kox sprak de “grand old man” van Labour, Tony Benn. De inmiddels 80-jarige oud-minister – nog steeds het boegbeeld van links in Labour – prees de Franse en Nederlandse bevolking voor hun durf om tegen de heersende stroom in de Europese grondwet af te wijzen. “In plaats van steeds meer neoliberalisme heeft de wereld behoefte aan meer democratisering, overal,” zo luidde zijn conclusie. Daarbij past het niet om met militaire macht elders je wil aan mensen op te leggen, aldus Benn, die de huidige binnenlandse en buitenlandse politiek van Blair scherp veroordeelde en opriep om van Blair’s “New Labour” weer “Real Labour” te maken en voor een sociale en democratische politiek.

De conferentie nam een voorstel vol alternatieven voor de huidige Labour-koers aan en riep op de komende tijd in het hele land comités op te richten om de beweging van “Real Labour” meer kracht te geven met het oog op het najaarscongres van de Labourpartij.