nieuws

Rabobankdirecteur neemt manifest tegen wapenhandel in ontvangst

SP-raadslid Theo Cornelissen heeft vandaag Henk van Vliet, directeur van de Rabobank in Rotterdam, een manifest aangeboden tegen de betrokkenheid van de bank bij wapenhandel in Indonesië.

Bij de Rabobankfilialen aan de Blaak en het Prins Alexanderplein voerden SP’ers donderdag actie tegen het verlenen van krediet door Rabobank en ING voor het bouwen van oorlogsschepen. Klanten werden met een flyer op de hoogte gesteld van deze onethische activiteiten van hun bank. Ook op veel andere plaatsen in het land werd gisteren geprotesteerd bij bankfilialen van Rabobank en ING door deelnemers aan het platform Campagne tegen de Wapenhandel.

Theo Cornelissen: "Indonesië is een land waar veel gewapende conflicten zijn en waar het leger veel invloed heeft. Deze oorlogsschepen kosten maar liefst 500 miljoen euro en het risico is groot dat de schepen gebruikt gaan worden voor mensenrechtenschendingen. De bevolking heeft veel meer behoefte aan goed onderwijs en bestrijding van de armoede dan aan oorlogsschepen. De Nederlandse regering en bedrijven moeten daarom niet meewerken aan deze wapenhandel."

Directeur Van Vliet zegde toe de kwestie aan te kaarten bij de Raad van Bestuur en de Commissie Ethiek van de landelijke Rabobank Groep. De Campagne tegen de Wapenhandel en de SP zullen de komende maanden druk blijven uitoefenen op de regering en de banken om de levering stop te zetten, en roepen klanten van Rabobank en ING op een brief te versturen naar de directie van hun bank.