nieuws

Grote meerderheid bevolking tegen gaswinning in de Biesbosch

Een groot deel van de bevolking rond de Biesbosch is tegen proef- en gasboringen in de Biesbosch. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het actiecomité ‘Boor de Biesbosch niet de grond in’ en de SP. Het onderzoek geeft duidelijk aan dat er onder de bevolking geen draagvlak is voor gasboringen in dit unieke zoetwatergetijdegebied en nationaal park.

Aanstaande maandag zal het comité ‘Boor de Biesbosch niet de grond in’ de resultaten van het onderzoek aanbieden aan de Vaste Kamercommissie voor VROM, die dan in debat gaat over de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. In het debat zal Tweede-Kamerlid Remi Poppe (SP) een motie indienen waarin mijnbouwactiviteiten in de Biesbosch worden verboden. De motie wordt door een meerderheid van PvdA, CDA, GroenLinks en D66 ondersteund. Daarmee gaat de meerderheid van de Tweede Kamer dwars liggen voor de uitspraak van de Raad van State, die twee weken geleden om procedurele redenen het beroep verwierp dat het overlegorgaan Nationaal Park de Biesbosch had ingesteld tegen proefboringen van de NAM in het ‘concessiegebied Andel 2’.

Woordvoerder René Roovers van het actiecomité ‘Boor de Biesbosch niet de grond in’ is zeer verheugd over de uitslag van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau M4 uit Tilburg. Roovers: “Voor zover ons bekend is er nooit eerder een dergelijk onderzoek naar het draagvlak onder de bevolking voor aantasting van natuur en milieu gehouden, ook niet bijvoorbeeld bij de discussie rond de Wadden.” Dat maakt de uitkomsten des te opmerkelijker. Maar liefst 90% van de geënquêteerden maakt bezwaar tegen de boringen en 75% vindt dat Nederlandse Aardoliemaatschppij (NAM) moet afzien van proefboringen. Uit de enquête blijkt verder dat die opvating dwars door alle politieke partijen heen loopt.

De resultaten geven aan dat alle maatschappelijke organisaties, natuurbeschermers en de meeste politieke partijen het bij het juiste eind hebben gehad bij hun acties tegen de op handen zijnde proef- gasboringen in de Biesbosch. Het comité ‘Boor de Biesbosch niet de grond in’ hoopt dat de NAM nu afziet van het winnen van gas in de Biesbosch, omdat er geen maatschappelijk draagvlak voor blijkt te zijn. Deze eis zal het comité ook op tafel leggen in het gesprek dat zij binnenkort heeft met de NAM.

Het onderzoeksrapport en de bijbehorende tabellen kun je als Word-document downloaden.