www.sp.nl/europa

Homepage SPNederland en Europa

Zoeken in /europa

/europa :: onze mensen

/europa :: agenda

  • Woensdag 23 april Amsterdam - 19:00 - 22:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Eric Smaling, gaat in debat op "Het Europese Verkiezingsdebat" - Groener en eerlijker uit de crisis? in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes 45
  • Donderdag 24 april Eindhoven - 13:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement Dick Schaap neemt deel aan een verkiezingsdebat georganiseerd door de International Business School van Fontys Hogeschool over internationalisering in het hoger onderwijs en de rol van de Europese Unie daarbij.
  • Donderdag 24 april Woerden - 13:30 uur, Anne-Marie Mineur, SP-kandidate voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, is te gast op het forum Europese Verkiezingen van ANBO (Klik hier voor meer informatie.).
  • Vrijdag 25 april Den Haag - 13:00 - 16:30 uur, Anne-Marie Mineur, kandidate voor het Europees Parlement, neemt deel aan een verkiezingsdebat georganiseerd door de Nederlandse Vrouwenraad en de Vereniging voor Vrouwenbelangen. Locatie: Het Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag.
SP.nl/europa
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Boos en bezorgd Ierland stemt over Europees stabiliteitspact

31-05-2012 • Donderdag wordt in Ierland het referendum over het Europese Groei- en Stabiliteitspact gehouden. Als enige land in de eurozone mogen de Ierse burgers meebeslissen over het pact. Het belooft een spannende strijd te worden. Partijsecretaris Hans van Heijningen en SP-senator Arjan Vliegenthart steken in Dublin de nee-campagne een hart onder de riem. 'De Ieren zijn niet de enigen die grote zorgen hebben over waar het Europese project naartoe gaat. Overal in Europa worden burgers steeds kritischer over een beleid dat financiele markten belangrijker lijkt te vinden dan mensen. Het is goed om te zien dat partijen elkaar steeds beter weten te vinden in het streven naar een sociaal Europa', aldus Vliegenthart.

Arjan VliegenthartDe Ierse nee-campagne bestaat uit verschillende linkse politieke partijen, een aantal vakbonden en burgerorganisaties. Eoin Ó Broin, campagneleider van de Ierse partij Sinn Fein, stelt dat de Ierse burgers heen en weer geslingerd worden tussen twee gevoelens. 'Ze zijn boos op de zittende politieke partijen die te veel ruimte aan de banken hebben gegeven. Daardoor zijn wij in Ierland in de problemen gekomen-en daarvoor zouden wij nu moeten betalen. Aan de andere kant is er veel bezorgdheid over de toekomst van dit land. Veel jongeren trekken weg omdat er geen werk is. De ja-campagne zegt dat we zonder dit verdrag verloren zullen zijn omdat investeringen en banen zullen verdwijnen en financiële instellingen en banken Ierland de rug toe zullen keren. Bangmakerij, waar wij tegen in het geweer komen.'

De steun voor Europese samenwerking is groot in Ierland, merken Van Heijningen en Vliegenthart. Vrijwel niemand wil uit de Europese Unie of de euro. Toch is er grote onvrede over het huidige Europese beleid. Volgens de Ierse Europarlementariër Paul Murphy van de Socialist Party zijn veel mensen het bezuinigingsbeleid beu. 'In tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland gaan de mensen hier niet de straat op. Maar onderhuids broeit het, hoewel ook veel mensen zich van de politiek afkeren.'

Ierland kent een lange traditie als het gaat om het houden van referenda over Europese verdragen. De Ierse grondwet schrijft voor dat ieder verdrag dat de grondwet verandert aan de bevolking moet worden voorgelegd. In het verleden stemden de Ieren al tegen het Verdrag van Lissabon, dat daarna -met aanpassingen en in een tweede referendum- werd aangenomen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/europa :: column

/europa :: video's

www.flickr.com
SP Politiek's SP Europa photoset SP Politiek's SP Europa photoset
top