column
Sandra Beckerman:

Open brief aan Erasmus Universiteit: Snoer activisten niet de mond

De Erasmus Universiteit heeft de SP en ROOD een boze mail gestuurd: Flyeren met een grote eend voor het debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap buiten op de campus zou illegaal zijn. De universiteit wil neutraal blijven. Dit terwijl op diezelfde campus bedrijven zoals Shell en Coca-Cola wel welkom zijn. Dus schrijven Sandra Beckerman, Arno van der Veen en Wassim Benali  het bestuur van de Erasmus Universiteit een open brief. 

Maandag 23 mei organiseren de SP en haar jongerenorganisatie ROOD een debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap op uw universiteit. Afgelopen dinsdag hebben wij daarom – buiten op de campus– flyers uitgedeeld. Ook hadden wij een grote gele eend, symbool voor WC eend-wetenschap, mee. Nu hebben wij van u een schrijven ontvangen dat het uitdelen van flyers op de campus illegaal is. Ook het filmen door RTVRijnmond, waar uw universiteit zelf aan meegewerkt heeft, wordt als illegaal bestempeld. U verzoekt ons niet weer te komen en de beelden niet te verspreiden. Activisten worden de mond gesnoerd en mogen niet oproepen tot debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap.

U stelt dat de universiteit neutraal wil blijven. Een flyer voor een debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap zou die neutraliteit aantasten. Tegelijk worden op uw universiteit jaarlijks de Erasmus Recruitment Days georganiseerd. Meer dan 100 bedrijven komen op de universiteit studenten werven. Het grootste “on-campus recruitment event in Europe” zoals ze zichzelf aanprijzen op hun website. Een greep uit de bedrijven die welkom zijn on campus.  

Coca Cola “Coca-Cola financiert onderzoek: geen obesitas door suiker” kopte de Volkskrant op 10 augustus. Wetenschappers die miljoenen subsidie hebben gekregen beweren nu dat obesitas kan worden opgelost zonder al te veel op calorie├źn of consumptie te letten. Dit tast het vertrouwen in de wetenschap en haar onafhankelijkheid aan.

FrieslandCampina en andere zuivelgiganten sponsoren wetenschappelijk onderzoek. Dat kwam meermalen in opspraak. Harvard professor Walter Willett stelde dat de, door de zuivelindustrie gesponsorde, Wageningen Universiteit wetenschappelijke conclusies verdraaide zodat ze gunstig uitkomen voor melkproducenten. Ook andere wetenschappers trokken uitspraken en conclusies van een door de zuivelindustrie gesponsorde hoogleraar in twijfel.

Shell en Exxon Mobile financieren veel wetenschappelijk onderzoek. Onafhankelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de gevolgen van de gaswinning in Groningen vindt veel te weinig plaats. Het onderzoek van hoogleraar energie en duurzaamheid Catrinus Jepma wordt bijvoorbeeld deels betaald door Shell. Ondanks dat hij hoogleraar duurzaamheid is omschrijft hij zijn taak als volgt ‘de Nederlandse gasindustrie een betere positie in de wereld te geven’ (Groene Amsterdammer).

Coca-Cola, FrienslandCampina, Shell, Exxon Mobile zijn en andere bedrijven zijn wel welkom op de campus maar een eend en flyers voor een debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap niet. Wij vinden dat ronduit vreemd. De universiteit, zeker een universiteit vernoemd naar Desiderius Erasmus, moet juist de plek zijn waar kritisch gedacht en gediscussieerd kan worden. Een oproep voor debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap hoort wat ons betreft meer op de campus thuis dan reclame voor bedrijven. Wij gaan dan ook niet op uw verzoek in om niet meer te komen flyeren. We verzoeken u uw beleid aan te passen en oproepen tot politiek debat niet meer tegen te werken, laat staan te verbieden.

Met vriendelijke groet,

Dr. Sandra Beckerman, SP,

Arno van der Veen, ROOD,

Wassim Benali, Student Erasmus Universiteit en ROOD

Betrokken SP'ers