column
Sadet Karabulut:

Onheilspellende berichten

Je zou denken dat deze crisis het moment is om het roer om te gooien. Daar merk ik nog bar weinig van bij het kabinet, bij politieke partijen, bij bankiers en werkgevers. Je zou nu onheilspellende berichten verwachten voor de verantwoordelijken van deze crisis. Maar niks van dat alles. Iedereen lijkt over te willen gaan tot de orde van de dag.

Minister van Financiën Bos heeft het bluswerk goed gedaan. Maar wanneer gaat hij bouwen aan het nieuwe systeem? Waarom hoor ik maar niks over het aanpakken van bonussen en topsalarissen? Waarom krijgt Zalm, manager van onze staatsbank, een salaris van maar liefst 750.000 euro per jaar?

Minister van Sociale Zaken Donner, toonbeeld van oude politiek, komt wel met onheilspellende berichten. Niet voor de schuldigen van de crisis, maar geheel in lijn met wat wij van hem gewend zijn, voor de onschuldigen. Zo wil hij een nullijn voor het salaris van werkenden, geen bijstand meer voor jongeren tot 27 jaar en pensioenen van ouderen bevriezen. Niks over investeringen voor behoud van banen en inkomens. Niks over versterking van werknemersrechten. Niks over eerlijker delen en meer vragen van de rijken. Nee, gewoon de oude plaat afdraaien van loonmatiging en afbraak van de sociale zekerheid.

Het is oude politiek en asociaal om nu de rekening van de crisis bij ouderen en zieke mensen neer te willen leggen. Of om het te zoeken in loonmatiging. Want hoe is de crisis ook alweer veroorzaakt? Komt dat door roekeloos gedrag van werkenden, niet-werkenden, van ouderen, van zieken? Zijn dat de mensen die de afgelopen jaren grote delen van de miljoenenwinsten hebben opgestreken? Die verantwoordelijk zijn voor falend toezicht? Die alles ten dienste van aandelen en dagkoersen stelden? Die fabrieken hebben gesloten om elders nog meer winst te kunnen maken? Die collectieve voorzieningen in de uitverkoop hebben gezet?

Voorlopig blijven de verantwoordelijken buiten schot. Niet de daders, maar de slachtoffers liggen onder vuur. Dat verhaal van Balkenende over normen en waarden wordt met de dag gênanter.

Betrokken SP'ers