column
Ronald van Raak:

Het grote geheim van Ronald Plasterk (1)

Plasterk wil voorkomen dat ik spreek met het hoofd van de AIVD. Dat zal niet lukken. De minister wil 70 miljoen bezuinigen op de geheime dienst, bijna veertig procent van het totale budget. Over de gevolgen daarvan weigert hij de Tweede Kamer te informeren. Daarom heb ik een hoorzitting georganiseerd, om alsnog te achterhalen wat de gevolgen zijn voor onze veiligheid. De minister verbiedt het hoofd van de AIVD naar de Kamer te komen.

Het is niet ongewoon dat de Kamer spreekt met het hoofd van de AIVD. Vlak voor het reces hebben we Rob Bertholee nog ontvangen in een besloten hoorzitting over de Amerikaanse afluisterpraktijken. Met de AIVD kunnen we blijkbaar over alles spreken, maar niet over de bezuinigingen. We moeten onze handtekening zetten, maar mogen niet weten wat de gevolgen zijn. Welke taken de AIVD niet meer kan uitvoeren.

Het hoofd van de MIVD (de militaire inlichtingendienst) mag evenmin naar de Kamer komen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ook niet. En het hoofd van de Nationale politie ook niet. De minister probeert ook de komst te voorkomen van internationale gasten, van de geheime diensten van Groot-Brittannië, Denemarken en Finland. Heel Europa wordt gemobiliseerd om het grote geheim van Plasterk te bewaren: de gevolgen van zijn eigen beleid.

PvdA en VVD steunden mijn voorstel om een hoorzitting te houden. Zij hebben ook ingestemd met de lijst van genodigden. Ik ben benieuwd of deze fracties de politieke spelletjes accepteren van een minister die de oppositie niet wil informeren over de gevolgen van zijn beleid. Zij zullen de oppositie toch nodig hebben om deze bezuinigingen door de Eerste Kamer te krijgen. Maar goed, ik heb Plasterk niet nodig, ik maak zelf wel een afspraak met de AIVD.

Deze column verscheen op www.thepostonline.nl

Betrokken SP'ers