Ronald van Raak:

Graaien of geven..

Zijn politici te koop? Politieke partijen hoeven geen openheid te geven over hun sponsoren. De SP is niet te koop. Wij willen geen geld van bedrijven. In tegenstelling tot de meeste partijen schooit de SP ook niet voortdurend om meer subsidie van de overheid. Wij houden onze eigen broek op. Door onze afdrachtregeling, waarbij volksvertegenwoordigers een groot deel van hun vergoedingen investeren in de partij. Dat geld gebruiken we om leden te ondersteunen die zich vrijwillig inzetten voor de politiek. En voor scholingen, informatie en acties.

De SP sluit aan bij een lange politieke traditie. Socialisten als Domela Nieuwenhuis maakten aan het einde van de negentiende eeuw met hun afdracht de ontwikkeling van socialistische partijen mogelijk. Deze traditie werd voortgezet door de SDAP, de voorloper van de PvdA. Nu wil PvdA-minister Ter Horst een wet indienen om de afdrachtregeling van de SP onmogelijk te maken.

De afdrachtregeling van de SP is niet uniek: bij de meeste partijen dragen Kamerleden enkele procenten van inkomen af. De regeling van de SP is wel bijzonder: onze Kamerleden dragen meer dan de helft van hun ruime vergoedingen af. En houden daarna een heel fatsoenlijk inkomen over. De afdrachtregeling voorkomt dat de partij wordt bestookt met baantjesjagers, bestuurders die alleen maar volksvertegenwoordiger willen worden als ze daarvoor veel geld krijgen. Onze afdrachtregeling is ook een vorm van solidariteit: we prediken niet alleen met woorden dat de verschillen tussen mensen kleiner moeten worden, we brengen dat ideaal ook in de praktijk.

Waar bemoeit Ter Horst zich mee? Waarom maakt ze misbruik van haar positie als minister, om afspraken die wij met onze leden maken te verbieden? Als Ter Horst afspraken in de SP wil veranderen, dan moet ze lid worden. Wij zijn niet te koop, maar wij laten ons ook niets verbieden.

Betrokken SP'ers