column
Ronald van Raak:

Vrouwen aan de top!

De SP heeft een vrouwelijke leider! Dit besefte ik pas toen journalisten mij vroegen wat ik daarvan vind. Ik vind daar niets van. Vrouwen in de SP hoor ik nooit klagen over hun positie. Ik zie ze strijden tegen armoede, uitsluiting en discriminatie.

Afgelopen zaterdag was de partijraad van de SP. Dit is het parlement van de partij, dat zes keer per jaar bijeenkomt om de staat van de partij te bespreken en de koers uit te zetten. Daar kregen we eerst een fantastische toespraak van Agnes Kant (41), die met verve het stokje overnam van Jan Marijnissen. Daarna presenteerde de nieuwe penningmeester Rosita van Gijlswijk (34) met veel overtuiging haar eerste jaarrekening. Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut (33) hield vervolgens de aanwezigen in de ban met haar verdediging van de nieuwe integratienota van de SP.

Allemaal jonge vrouwen aan de top. En zij zijn bepaald niet de enigen! Kijk eens naar al die andere jonge dames in onze Tweede-Kamerfractie: Krista van Velzen, Renske Leijten, Sharon Gesthuizen, Nathalie de Rooij, Arda Gerkens en Marianne Langkamp. En onze nieuwste aanwinst Manja Smits. Het is bijna intimiderend!

Activisten, bestuurders, volksvertegenwoordigers, overal in de SP zie ik vrouwen hun weg vinden. Ik weet niet of glazen plafonds bestaan. Mocht dat wel zo zijn, neem dan een voorbeeld aan hen: niet praten, maar doen!

Betrokken SP'ers