Lilian Marijnissen:

Tegen de stroom in

Een samenleving heeft mensen nodig die de moed hebben om soms tegen de stroom in te roeien. Daarom ging ik langs bij twee van hen. Onderzoeker Bernards en oncoloog Schellens ontdekten een nieuwe manier om een bepaalde vorm van kanker te bestrijden. Zij besloten hun ontdekking niet voor miljoenen op de markt te verkopen maar proberen het nu zelf verder te ontwikkelen. De grote farmaceuten vragen 100.000 euro per patiënt per jaar voor dit medicijn. Dankzij het werk van Bernards en Schellens komt het mogelijk bijna zeventig keer goedkoper beschikbaar. 

In het Antoni van Leeuwenhoek reikten Lilian Marijnissen de eerste gouden roeispaan uit
Bernards en Schellens roeien tegen de stroom in. Daarom overhandigde ik hen in het laboratorium van het Antoni van Leeuwenhoek de gouden roeispaan.

Bernards en Schellens roeien tegen de stroom in. Want vrijwel alle kankermedicijnen zijn onevenredig duur. Terwijl het onderzoek naar nieuwe, dure medicijnen vaak wordt betaald met belastinggeld, gaat de farmaceutische industrie er met de winst vandoor. Het is tijd om de macht van de farmaceuten te breken. Om de markt in de zorg aan te pakken zodat niet langer de pakken wat je pakken-winsten voorop staan, maar de patiënt.
 
Juist in die strijd moeten we de mensen die óók tegen de stroom in roeien in het zonnetje zetten. Daarom overhandigde ik Bernards en Schellens in Amsterdam de eerste gouden roeispaan.
 
Een aantal keer per jaar ga ik dit eerbetoon uitreiken. Aan mensen die tegen de stroom in met moed en doorzettingsvermogen onze samenleving beter maken. Kent u mensen die wat u betreft een gouden roeispaan verdienen? Laat het mij weten via roeispaan@sp.nl en wie weet kom ik snel langs!

Betrokken SP'ers