column
Jasper van Dijk:

Zomerscholen

Tot nu toe bestaat mijn reces vooral uit zomerscholen. Vorig weekend was ik op bezoek bij ROOD op Ameland en afgelopen weekend zat ik in Nijverdal bij de Zomeruniversiteit van de SP. Het thema – onderwijs - maakte veel discussie los. Ten eerste over artikel 23. Het is een goed onderwerp om langer bij stil te staan. De kern - de bekostiging van bijzondere scholen - is enerzijds een historische verworvenheid, maar anderzijds is het de vraag of het nog van deze tijd is. Tweederde van de scholen is in naam bijzonder, vooral katholiek of christelijk. Maar is tweederde van de bevolking ook nog actief katholiek of christelijk?

Dat is altijd wat ik mij afvraag als mensen opkomen voor artikel 23. Zijn zij bereid te erkennen dat dit artikel zichzelf in feite heeft overleefd? Niet meer dan vijf procent van de scholen is nog 'zuiver in de leer'. Dat wil zeggen: scholen waarbij leerlingen, ouders en leraren nog volledig achter de grondslag staan. Zoals het reformatorische Hoornbeeck college in Amersfoort, waar vorig jaar nog een leerling werd geweigerd omdat ze een broek droeg en TV keek.

De vraag is dan ook: moeten we artikel 23 niet afschaffen? Of zou dat ertoe leiden dat ouders massaal privéscholen gaan oprichten? Op zijn minst kan het gewijzigd worden door de invoering van een acceptatieplicht. Dan kunnen de scholen geen leerlingen meer weigeren. Daarnaast zou het goed zijn als er afspraken worden gemaakt over het bereiken van gemengde scholen. Door middel van dubbele wachtlijsten krijg je een eerlijke verdeling van leerlingen met en zonder achterstand. Daarmee komt een eind aan de groeiende segregatie in het onderwijs.

De zomerschool is een prachtige omgeving om met elkaar in discussie te gaan. Juist doordat je wat langer bij elkaar zit, heb je tijd om je standpunten verder uit te diepen en door te denken. Want iets roepen is makkelijk, de consequenties doorzien is een tweede. Dit soort discussies zijn daarom van nut voor iedereen. Daarnaast is er op een zomerschool natuurlijk volop tijd om te ontspannen en elkaar beter te leren kennen. Daarmee is het een perfecte combinatie van ontwikkeling en ontspanning. Tot volgend jaar, zou ik zeggen.

Betrokken SP'ers