column
Emile Roemer:

De klant is koning?

Na een jaar hard sparen had Harm het geld bij elkaar voor een weekje vakantie naar Curaçao. Maar vlak voor de reis werd de vakantievreugde verpest door de mededeling van Arkefly dat de reis met twaalf uur werd uitgesteld. Uiteindelijk werden dat er vijftien. Weg eerste vakantiedag.

Verbouwereerd bleef Harm wachten op Schiphol. “Overmacht!” riep ArkeFly. Ze hadden ’vloottechnische’ problemen. En dus hadden de passagiers volgens ArkeFly geen recht op de 600 euro schadevergoeding waar ze bij een annulering recht op hebben.

Omdat dit soort ervaringen schering en inslag is in de luchtvaart, heb ik hier mijn tanden eens in gezet. Luchtvaartmaatschappijen roepen namelijk erg gemakkelijk dat er sprake is van overmacht bij vertragingen. En zie het tegendeel dan maar eens te bewijzen als klant.

Vloottechnische problemen.. Ik had er nog nooit van gehoord. Technische problemen kan ik me iets bij voorstellen, maar vlootproblemen ? Heb je dan te weinig vliegtuigen?

Na enig speurwerk werd mij duidelijk wat de ‘vloottechnische’ problemen waren. Arkefly kon die dag veel geld verdienen door het vliegtuig te verhuren aan de Britse autoriteiten om gevangenen te vervoeren naar Jamaica. Het lukte echter niet om een ander toestel terug te huren.

ArkeFly vond dat lucratieve vluchtje belangrijker dan de eigen 241 passagiers die al een half jaar daarvoor een duur ticket hadden gekocht. Niks overmacht dus, maar gewoon oplichterij.

Het wordt de hoogste tijd dat dit soort praktijken keihard worden aan gepakt. Ik zal niet rusten voor de rechten van luchtvaart passagiers goed geregeld zijn en deze praktijken onmogelijk worden gemaakt.

Betrokken SP'ers