Emile Roemer:

Kanjers

In zo’n heftige week als deze hoor en lees je van alles over de SP, Jan Marijnissen en Agnes Kant. Vele lovende woorden van collega fractievoorzitters over Jan, en wat daarbij opvalt is dat ze nou allemaal net die dingen noemen die de politiek al jaren kwijt is: contact houden in de wijken, opkomen voor mensen die het even hard nodig hebben, duidelijke taal spreken en misstanden aanpakken.

Als onze volgende kanjer die de kar gaat trekken, Agnes, op de persconferentie zegt dat de SP die koers blijft volgen, lijkt de pers verrast. “Gaat u het niet anders doen? En waarom zijn er niet meer kandidaten? Hebben jullie geen ambities?” Dan is het een genot om te zien hoe Agnes nog eens opnieuw uitlegt waar de SP al 35 jaar voor staat, en dat onze ambities politieke ambities zijn. Dat wij ons als collectief, fracties, afdelingen en leden, sterk maken voor een solidaire samenleving, voor menselijke waardigheid. Dat dát onze ambities zijn.

En als we dan aan die duizenden deuren waar we nu met onze nieuwe krant aanbellen de verhalen horen en de waardering krijgen, weten we allemaal weer waar we het voor doen. En ben toch eerlijk, als je na zo’n kanjer als Jan, mag werken met zo’n nieuwe kanjer als Agnes, mag je daar apetrots op zijn.

Betrokken SP'ers