Emile Roemer:

Alders brengt de herrie elders

Je zal vanwege de herrie van Schiphol naar Flevoland of de regio Eindhoven zijn verhuisd. Dan kunnen, als het aan oud-minister Alders (PvdA) ligt, de verhuisdozen weer van zolder. Vorige week kwam hij namelijk met het lang verwachte advies over de toekomst van Schiphol. De conclusie van Alders is, hoe verrassend, dat Schiphol wéér mag groeien en dat ook de vliegvelden Lelystad en Eindhoven fors mogen uitbreiden. Je zal er maar in de buurt wonen…

Er zijn de afgelopen jaren al vaak grenzen gesteld aan de groeimogelijkheden van Schiphol. Terecht, de overlast voor omwonenden en milieu kan niet zo maar onbeteugeld blijven. Maar telkens blijkt er toch weer een creatieve manier om de regels te omzeilen en stiekem meer herrie te maken. Ook nu weer, blijkt uit het rapport van Alders. Want er wordt voorgesteld om Schiphol door te laten groeien van 420.000 vluchten naar maar liefst 580.000 vluchten per jaar in 2020! Ruim een half miljoen vluchten voor Schiphol en de rest voor de luchthavens Eindhoven en Lelystad.

Mijn conclusie is dan ook dat de voorstellen van Alders driedubbel asociaal zijn. Meer herrie rond Schiphol, meer herrie rond Lelystad en meer herrie rond Eindhoven. Dat betekent dus drie Schipholletjes in Nederland. En wat denkt u wat er gaat gebeuren als de groei uiteindelijk toch iets harder blijkt te gaan? Juist ja, dan gaan we opnieuw de grenzen verleggen voor nog meer vluchten. Want wie de groei sinds 2003 doortrekt, komt in 2020 op 680.000, en de groei van de afgelopen twaalf jaar levert over twaalf jaar zelfs 750.000 vluchten op, maar dat zegt meneer Alders er niet bij. Meneer Alders heeft keurig de agenda van Schiphol uitgewerkt. Opnieuw hoeft Schiphol géén keuzes te maken, en kiezen we voor een verdere ongebreidelde groei van de luchtvaart in Nederland.

Maar er is ook goed nieuws. De Nederlandse vliegtuigspotters hoeven waarschijnlijk straks in heel Nederland hun huis niet meer uit om hun hobby te beoefenen. Gewoon op je klapstoel in je achtertuin of onder je dakraam met je verrekijker. Als het aan Schiphol ligt vliegen straks overal en altijd de Boeings over je huis. En Hans Alders vindt het goed. Wellicht dat er nog een uitzondering wordt gemaakt voor Usquert, in de noordelijkste punt van de provincie Groningen. Want daar woont Hans Alders en die is gehecht aan zijn nachtrust.

Betrokken SP'ers