column
Dennis de Jong:

Weeklog: Wie is de meest onfrisse lobbyist in Brussel?

Foto: Corporate Europe Observatory

De afgelopen weken ging alle aandacht uit naar de weinig frisse flitsbenoeming van Juncker’s vriendje Selmayr tot nieuwe Secretaris-Generaal van de Europese Commissie. Mede daardoor kreeg een rapport van lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) over de hechte banden tussen de Commissie en de bankiers (te) weinig aandacht, terwijl het even schokkend is. Met het parlementaire integriteitsnetwerk waarvan ik covoorzitter ben, gaan we dan ook snel een prijs uitreiken aan de meest onfrisse lobbyist. En de burgers in de EU mogen bepalen wie die prijs verdient.

Alweer ruim twee weken geleden publiceerde CEO de resultaten van een onderzoek naar de banden van de financieel specialisten van de Commissie en de bankenwereld. De uitkomsten zijn schokkend: in de periode tussen 2008 en 2017 was een derde van de topambtenaren bij de financiële dienst bij de Commissie zelf afkomstig uit dezelfde financiële wereld als waar ze juist de controleregels voor moesten maken, of ze gingen er na hun periode als ambtenaar werken. Vier van de vijf voormalig directeuren gingen bij financiële instellingen werken of bij lobbyfirma’s die hun belangen vertegenwoordigen. En ook op lager niveau was het een grote banencarrousel. De ambtenaren werden daarbij vast geïnspireerd door voormalig Commissievoorzitter Barroso die naar Goldman Sachs vertrok en Eurocommissaris Kroes die een baan accepteerde bij Merryl Lynch, maar de lijst van CEO is nog veel langer.

In Nederland hebben de multinationals het kabinet Rutte in hun zak, zoals het debat over de dividendbelasting deze week liet zien. Maar in Brussel is het minstens zo erg. Ambtenaren en Eurocommissarissen die na de financiële crisis orde op zaken moesten stellen, waren zo innig verbonden met de financiële sector dat er van de aanvankelijke plannen weinig over bleef en banken en andere financiële instellingen weer lekker onverantwoord speculeren. Binnen het Europees Parlement zijn er Europarlementariërs die een einde willen aan deze belangenverstrengeling. Via het integriteitswerk ITCO proberen we transparantie van het lobbywerk te vergroten en laten we van ons horen als integriteitsregels worden overschreden. Maar na Selmayr en het laatste rapport van CEO wordt het hoog tijd om lobbyisten die het niet zo nauw nemen met integriteit persoonlijk aan de schandpaal te nagelen. Binnenkort hoort U er meer over maar we gaan met Uw hulp de meest onfrisse Europese lobbyisten met een prijs in het zonnetje zetten. Zodat ze in het volle daglicht kunnen uitleggen hoe ze uit pure hebzucht de belangen van burgers verkwanseld hebben.

Betrokken SP'ers