column
Dennis de Jong:

Weeklog: SP in Drenthe vecht voor lokale autonomie, ook tegen Brussel

Foto: Wim Moinat (SP Emmen)

Het was een inspirerende middag, afgelopen vrijdag in Emmen waar we met SP-kaderleden de nieuwe regels doornamen die in de maak zijn over het voorleggen van onder meer gemeentelijke en provinciale regelgeving aan Brussel. Terwijl de Drenten juist hechten aan lokale autonomie, wil de Europese Commissie alles eerst zien wat zou kunnen raken aan het vrije dienstenverkeer. En dat gaat ver: van bestemmingsplannen tot regels voor kinderopvang of voor inrichting van winkelstraten. Zoals een van de deelnemers zei: zo kunnen we de gemeenteraad wel opdoeken. Tijd voor actie dus, en dat kun je aan de SP in Drenthe wel overlaten.

Net als in Groningen worden ook in Emmen aardschokken gevoeld als gevolg van de gaswinning. Daar komt bij dat mensen in de Veenkoloniƫn, zowel aan Drentse als aan Groningse kant, hoge windmolens te gast krijgen. Goed voor de vergroening van de energie, maar vervelend als je als bewoners niets over de locaties te zeggen krijgt en je ongerust bent over de hoogte en veiligheid, nog los van de mogelijke lawaaioverlast. Geen wonder dat juist in het Noorden mensen hechten aan lokale autonomie: ze willen zoveel mogelijk zelf het heft in handen nemen en gelijk hebben ze.

Daar denkt de Europese Commissie anders over. Eerdergenoemde voorleggingsprocedure aan de Commissie van regels die mogelijk het vrij dienstenverkeer in de EU beperken, kan drie tot zes maanden in beslag nemen en tot die tijd mag de regeling niet worden aangenomen. Dat lijkt allemaal abstract, maar kan grote gevolgen hebben want vrijwel alles kun je als dienst zien. Dat geldt voor winkels, ZZP’ers, vestiging van bedrijven, om maar wat te noemen. Wil je een einde maken aan teveel belwinkels omdat je vermoedt dat die ervoor dienen om geld wit te wassen, dan is dat een inperking van het dienstenverkeer. Zowel de meerderheid in het Europees Parlement als in de Raad van ministers vindt het niettemin een goed plan. Over een paar maanden zullen de onderhandelingen tussen Raad en Parlement waarschijnlijk al afgerond zijn en twee jaar daarna moet de Europese wet in nationale wetgeving zijn omgezet. De tijd dringt dus, reden voor de SP in Drenthe om te zoeken naar bondgenoten en alsnog aan de bel te trekken, ook met SP’ers uit andere delen van Nederland. Drenten? Dat is goed volk!

Betrokken SP'ers