column
Dennis de Jong:

Weeklog: Een gouden aandeel voor werknemers, het gebeurt al in Rotterdam

Foto: Rene Boulay (CC BY-SA 3.0)

Lilian zei het gisteren prachtig bij de lancering van Tijd voor Rechtvaardigheid aan de Wilhelminapier in Rotterdam: we willen een gouden aandeel voor werknemers. Weg met de overnames tegen de zin van werknemers in. Boekhandel Donner in Rotterdam is een voorbeeld daarvan: bevlogen werknemers redden het bedrijf van het faillissement en zijn voor een groot gedeelte nu zelf de baas. Nog dit jaar organiseer ik in het Europees Parlement een bijeenkomst hierover, want juist nu wordt het Europese ondernemingsrecht herzien. Tijd voor rechtvaardigheid dus, tijd voor een gouden aandeel.

Heel veel Rotterdammers kennen Donner De geschiedenis van de boekhandel gaat al meer dan honderd jaar terug. Maar toen moest het onderdeel worden van Selexyz en daarna van Polare. Vanwege de kostenbesparing die schaalvergroting met zich mee zou brengen. Niet dus. Polare werd een jammerlijke mislukking. De werknemers van Donner geloofden echter in hun zaak, die meer is dan een boekhandel alleen: ruim baan voor kunst in het eigen theater en in de ontmoetingsruimte die de boekhandel ook is. Ze startten een crowdfundingsactie en zijn dag en nacht in touw geweest voor de opening op 5 september jl. van een groot deel van de nieuwe winkel. Nota bene in een historisch bankgebouw aan de Coolsingel, waar ze na de doorstart al provisorisch zaten met ook in die moeilijke tijd van verbouwing en verplaatsing durf en energie. Donner bleef bestaan, en hoe!

Wat een verschil met de cultuur bij de grote financiĆ«le instellingen. Tien jaar geleden stortte Lehman Brothers in, aan het eigen casinokapitalisme ten onder gegaan. In hun val sleurden ze ons allemaal mee. ‘Too big to fail’ waren ze en dus mochten we allemaal dokken om de banken te redden. Donner laat zien waar de toekomst ligt: bij de mensen die het meeste verstand hebben van het bedrijf waar ze werken. Geef ze die invloed en je krijgt er de mooiste dingen voor terug, zoals een prachtige cultuurtempel midden in de stad. In het EP ga ik m’n uiterste best doen om die boodschap te laten doorklinken in de wetgeving over de zeggenschap van werknemers in bedrijven, vooral als het gaat om overnames en andere belangrijke investeringsbeslissingen. Desnoods stuur ik mijn collega’s op werkbezoek naar Rotterdam, maar dat gouden aandeel gaat er komen.

Betrokken SP'ers