column
Dennis de Jong:

Weeklog: Nog dit jaar weg met het verhuiscircus!

Alle seinen staan op groen, maar noch in het Europees Parlement, noch bij de regeringsleiders lijkt het besef doorgedrongen dat we met de nieuwe Franse President Macron zaken kunnen doen over het verhuiscircus Brussel-Straatsburg. Naar verluidt, zou hij ermee in kunnen stemmen dat na overplaatsing van het Europees Medicijn Agentschap van Londen naar Straatsburg een einde zou kunnen komen aan het verhuiscircus. Het EP zou dan alleen nog in Brussel bijeenkomen. Zowel voor het EP als voor de Nederlandse regering is er werk aan de winkel: zo’n kans mogen we niet laten lopen.

Afgelopen week waren we er weer met z’n allen: na 7 uur reizen kom je op maandagavond in Straatsburg aan om je vervolgens in een kleine drie werkdagen rot te rennen en op donderdag rond lunchtijd weer terug te reizen. Dat is waanzin: kostbaar en milieuvervuilend, en het levert bovendien ongezonde stress op, want niet voor niets heeft Straatsburg onder Europarlementariërs de bijnaam ‘Stressburg’.

De regeringsleiders bespreken op 22 en 23 juni de Brexit, en daarbij ook de verplaatsing van de twee in Londen gevestigde agentschappen. Vooral het Medicijnagentschap is interessant: er werken 890 medewerkers en experts vliegen in en uit, omdat het agentschap beslist welke medicijnen er op de Europese markt worden toegelaten. Geen wonder dat er zich maar liefst 24 lidstaten kandidaat hebben gesteld om het agentschap over te nemen. Nederland is ook kandidaat, maar het lijkt erop dat vooral Milaan, Wenen en Stockholm hoge ogen gooien. Het is voor Macron dus bepaald geen klein cadeautje in ruil voor afschaffing van het verhuiscircus.

In mijn rapport over de begrotingsuitgaven van het EP had ik al een paragraaf opgenomen waarin ik het verband legde tussen de hervestiging van de agentschappen en afschaffing van het verhuiscircus. Ik wil nu doorpakken: tijdens de juli-plenaire in Straatsburg die al op 3 juli begint, moeten we het erover hebben. Het liefst ga ik samen met leden van het netwerk van Europarlementariërs dat strijdt tegen het verhuiscircus, van tevoren even langs bij de autoriteiten in Parijs. Ik reken echter ook op de Nederlandse regering: was het niet minister Koenders die in een ingezonden stuk in het AD een paar maanden geleden Europarlementariërs belachelijk maakte vanwege het verhuiscircus? Wel, hij kan nu spijkers met koppen slaan. Dan wordt het echt mogelijk: nog dit jaar weg met het verhuiscircus!

Betrokken SP'ers