column
Dennis de Jong:

Weeklog: Europese Commissie vindt markt nog steeds belangrijker dan mensen

Foto: Diederik van der Loo

Deze week deed ik mee aan protesten van de vakbeweging tegen nieuwe voorstellen van de Europese Commissie die sociale dumping alleen maar gemakkelijker gaan maken. Het gaat om de invoering van de e-card. Handhaving wordt via deze voorstellen lastiger: je moet als inspectie vertrouwen op de e-card die wordt afgegeven in het land van herkomst. Die geeft informatie over vakbekwaamheid en sociale zekerheid. Zelfs als het duidelijk is dat er gebreken zijn, mag je als inspectie niets meer doen. Dit is te gek voor woorden. Laten we dan ook allemaal de petitie van de FNV tekenen: we hebben genoeg van uitbuiting en verdringing.

Weet u het nog? De voorzitter van de Europese Commissie wilde een ‘triple-A’ status voor de EU als het gaat om sociaal beleid. Er kwam een heuse sociale pijler en er kwamen voorstellen om de detacheringsrichtlijn aan te scherpen. Vooral Oost-Europese lidstaten zaten er niet op te wachten. Die zien hun burgers liever uitgebuit worden in andere lidstaten. Om het evenwicht weer wat te herstellen, komt de Commissie nu dus met de beruchte e-card. Dan kunnen diezelfde lidstaten gewoon aangeven dat een loodgieter alle noodzakelijke diploma’s in zijn zak heeft, en de Nederlandse inspectie moet dat dan geloven.

Het komt allemaal door het marktdenken van de Commissie. Ze vindt het vervelend dat juist het dienstenverkeer niet erg van de grond komt: van de architecten, gaat slechts één op de 25 in een andere lidstaat aan de slag, en van de ingenieurs één op de 20. Over bouwvakkers hoor je de Commissie trouwens niet. Maar goed, zo wordt het volgens de Commissie natuurlijk nooit wat met de interne markt. En daarom perkt de Commissie de bevoegdheden van de lidstaten in om voor bepaalde beroepen extra kwalificaties te eisen en is er dus die e-card.

Alle sociale praat van de Commissie ten spijt, het gaat ze duidelijk alleen nog om de markt. De markt als doel op zich: een loodgieter die gewoon dichtbij huis aan het werk wil, verstoort de droom van de Commissie. Die loodgieter moet overal in de EU aan het werk kunnen en dat ook doen. Pas dan functioneert de interne markt zoals het moet. Maar, meneer Juncker: de markt ís geen doel op zich, menselijke waardigheid moet het doel zijn, en gelijkwaardigheid en solidariteit. En daar horen verdringing en uitbuiting niet bij. Dus weg met die e-card.

Betrokken SP'ers