column
Dennis de Jong:

Weeklog: Het Europees Parlement gaat het terrorismeprobleem niet oplossen

Foto: Spencer Means (https://www.flickr.com/photos/hunky_punk/) (CC BY-SA 2.0)

Nog net voor het zomerreces besloot het Europees Parlement een speciale commissie in te stellen over terrorismebestrijding in de Europese Unie. Het mandaat is breed, maar ik voorspel dat de uitkomst zal zijn dat de EU meer bevoegdheden moet krijgen op dit gebied, en er misschien wel weer een nieuw of versterkt Europees orgaan bij moet komen. Een jaar lang gaan 30 collega’s zich hierover buigen. Terwijl voor een effectieve strijd tegen terreur de nadruk moet liggen op preventief werk in de wijk, in de buurt, en op handhaving door voldoende personeel en goede samenwerking. Allemaal nationale zaken. De commissie is dan ook vooral een geval van geldverspilling.

De aanhoudende golf aanslagen in Europese landen is afschuwelijk. Alle getroffen landen zoeken naar middelen om nieuwe aanslagen te voorkomen, maar het lijkt dweilen met de kraan open. In het geval van de aanslag in Barcelona lijkt die het werk van een haatprediker die jonge jongens in een klein stadje in Noord-Spanje voor zijn karretje spande. Dat zo’n man z’n gang kan gaan in zo’n kleine gemeenschap is volgens mij vooral te verklaren uit de manier waarop we steeds minder met elkaar samenleven. Met het neoliberale individualisme en de technologische mogelijkheden om je in je eigen virtuele wereld op te sluiten is het kennelijk mogelijk dat zo’n haatprediker buiten de moskee bijeenkomsten organiseert waar niemand verder weet van heeft of weet van wil hebben.

Als het EP echt wat zou willen doen aan terrorismebestrijding, dan zou het moeten nadenken over de manier waarop al die Europese neoliberale wetten leiden tot een maatschappij waar alleen de markt ons nog verbindt. En zou in beeld moeten worden gebracht hoe werkelijke contacten tussen mensen kunnen worden bevorderd. Dan kom je al gauw terecht bij versterking van de contacten in de buurt. Voor ons als SP’ers is dat een gouden uitdrukking: de buurt is de basis. De speciale commissie van het EP zal hier niet mee komen: naast een paar zinnen over mensenrechten zal het vooral gaan om verwerking van persoonsgegevens en een versterking van Europese instellingen. Het eindresultaat van een jaar vergaderen zal een lange resolutie zijn die iedereen verder naast zich neer kan leggen. Tragisch.

 

N.B.: vanaf volgende week is de recesperiode van het EP voorbij. De weeklogs zullen dan steeds weer op zondag verschijnen.

Betrokken SP'ers