column
Dennis de Jong:

Weeklog: Ook bij bestrijding winkelcriminaliteit geen woorden maar daden!

Foto: Shirley de Jong (https://www.flickr.com/photos/shirleydejong/) (CC BY-NC 2.0)

Iedere dag staat Raoul in zijn winkel in Rotterdam. Hij heeft 100% Hart voor de Zaak. Het is altijd een feest om binnen te lopen en er is altijd tijd voor een babbeltje. Onlangs was de toon ernstig: hij was, net als zoveel winkeliers in de stad, het slachtoffer geworden van een overval. Gelukkig geen gewonden of erger, maar de schrik zat er goed in. De overvaller was hier een dakloze, maar vaak gaat het om bendes die door heel Europa trekken. Morgen, op de SP MKB-dag, gaan we het over de aanpak van deze vorm van criminaliteit hebben. Wel jammer dat er na wekenlang zoeken op het ministerie van Veiligheid en Justitie geen ambtenaar te vinden was die ons morgen kan vertellen hoe de samenwerking in Europa op dit gebied verloopt. Als SP laten we het er niet bij zitten: zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement gaan we actie voeren voor bescherming van de winkeliers. Net zolang totdat ook minister Van der Steur 100% Hart voor de Zaak heeft.

Morgen presenteren Sharon Gesthuizen en ik in de Oude Zaal van de Tweede Kamer de geactualiseerde versie van de SP-plannen voor het MKB, getiteld 100% Hart voor de Zaak. Zoals echte ondernemers graag zien, zijn we zo concreet mogelijk. Geen vage plannen, maar concrete voorstellen. Emile Roemer en de voorzitter van MKB-Nederland, Michaƫl van Straalen, zullen de dag openen. Daarna komen er heel veel ondernemers aan het woord, want samen willen we kijken of onze voorstellen deugen en hoe we ze kunnen verwezenlijken, in Den Haag en in Brussel, want steeds meer zaken hangen af van Europese samenwerking.

Dat geldt ook voor de aanpak van winkelcriminaliteit door rondtrekkende bendes. Al in 2009 maakte MKB-Nederland mij attent op de ernst van de situatie. Ook van Detailhandel Nederland kreeg ik hierover veel informatie. Ik heb dan ook aan de bel getrokken bij de Europese Commissie en de Raad van ministers. Er zou een werkgroep van justitiefunctionarissen over worden opgericht en men zou slagvaardig te werk gaan. Maar al snel raakte het onderwerp weer uit de actualiteit en van de werkgroep heb ik nooit meer iets gehoord.

Dat maakte me al wantrouwig, want het zou niet de eerste keer zijn dat echte ondernemers mooie woorden toegeworpen krijgen maar geen daden. Dat wantrouwen is inmiddels versterkt, doordat ondanks een brief die ik samen met Detailhandel Nederland aan minister Van der Steur stuurde, er morgen geen enkele ambtenaar van V&J aanwezig zal zijn om ons te vertellen wat er allemaal tegen de bendes is ondernomen. Met de ondernemers ga ik het er morgen over hebben hoe we zowel de Nederlandse minister, als zijn Europese collega’s en de Europese Commissie, verder onder druk kunnen zetten. Raoul en al zijn collega’s die slachtoffer zijn geworden van overvallen op hun winkels, hebben dat verdient. En bij de SP geldt: geen woorden maar daden.

Betrokken SP'ers