column
Dennis de Jong:

Weeklog: Europese Commissie benadeelt lokale, zelfstandige winkels

Foto: Roel Wijnants (flickr.com/photos/roel1943) (CC BY-NC 2.0)

De detailhandel heeft het moeilijk. Ketens vallen om en er dreigt veel leegstand in de winkelstraten. Voor een deel ligt het antwoord hierop in het bedenken van nieuwe winkelformules: de kleine, creatieve winkels doen het vaak wel goed. Zo hebben we in Rotterdam zomaar weer een serviezenwinkel en een winkel waar je werkelijk alles op het gebied van verlichting kunt krijgen. De Europese Commissie wil nu winkels die ook via internet een verkoopkanaal hebben, dwingen in heel Europa te leveren. Ze lijken wel gek. Laten we die creatieve, lokale ondernemers liever koesteren. We hebben ze hard nodig.

Het klinkt heel mooi: de consument in Europa mag niet gediscrimineerd worden. Wil jij je schoenen op een Poolse website kopen? Dan mag die internetwinkel jou als Nederlandse consument niet weigeren. Dit is een aspect van het verbod op ‘geoblocking’ waar de Europese Commissie dit jaar mee komt. Nu ben ik ook tegen discriminatie van consumenten en als een site zich internationaal presenteert, mag je verwachten dat je daar ook terecht kunt.

De Europese Commissie houdt er echter totaal geen rekening mee dat ook de bakker op de hoek een website kan hebben. Het officiĆ«le beleid is er ook op gericht dat winkels ‘omnichannel’ worden, dat wil zeggen dat je zowel in de fysieke winkel als op internet terecht kan. Voor veel winkels is dit aantrekkelijk en zelfs voor de bakker op de hoek: als klant kun je zo je bestelling gemakkelijker doorgeven en je kunt kiezen of je de bakkerswaar thuisbezorgd wilt hebben of dat die alvast voor je klaar gezet wordt in de winkel. Die bakker moet nu volgens de Commissie ook in de rest van Europa gaan leveren. Dat is natuurlijk niet realistisch.

Eerder heb ik in het Europees Parlement een rapport over de detailhandel geschreven en daarbij kreeg ik het voor elkaar dat voor het eerst de rol van de zelfstandige winkel werd erkend. Die lokale bakker is goud waard. Net als andere lokale winkels geeft hij kleur aan een winkelstraat of -centrum. Winkelketens zijn ook nodig, maar we willen als consumenten geen eenheidsworst. Dus leve de zelfstandige winkel. Ruim een week geleden nam het EP ook een voorstel van mij aan om de zelfstandige, lokale winkel uit te sluiten van een toekomstig verbod op ‘geoblocking’. De Commissie is echter nog niet overtuigd. Die wil nog steeds ‘in beginsel’ de Europese interne markt aan iedere winkelier met een website opleggen. Ik zou zeggen: ‘over my dead body’.

Betrokken SP'ers