column
Dennis de Jong:

Weeklog: Dromen over Rutte in Straatsburg

Foto: Rijksoverheid/Valerie Kuypers (CC BY-NC 2.0)

Bij ieder voorzitterschap presenteert de minister-president in het Europees Parlement in Straatsburg het voorzitterschapsprogramma. Zo komt ook Rutte deze week naar Straatsburg, nu Nederland tot 1 juli voorzitter van de Raad van ministers is. Veel verwacht ik er niet van, maar toch is het interessant om te zien hoe Nederland aankijkt tegen de crisissituatie in de EU. Gaat Rutte alsnog visie tonen en bijvoorbeeld een einde maken aan de machtshonger van Juncker en de zijnen? Gaat hij zorgen dat de EU niet langer het speeltje van multinationals is? En zo de echte oorzaken van de crises aanpakken? Woensdag weten we meer en via Twitter (@DdJong) en deze site houd ik u op de hoogte.

Rutte is niet de man van grote visies. Hij heeft er zelfs een hekel aan. Daarmee staat hij gelijk al op achterstand bij zijn optreden in het Europees Parlement. De Europarlementariërs die naar hem komen luisteren, willen geïnspireerd worden. De eurofielen, zeg maar het hele establishment van christen- en sociaaldemocraten en liberalen, willen van hem horen dat hij niet alleen de economische en politieke crises van de Europese Unie gaat oplossen, maar ook plannen ontwikkelt voor een federaal Europa. Extreemrechts zal hem doorzagen over de vluchtelingencrisis.

Ik ga er voorlopig van uit dat Rutte vooral eerdere uitspraken zal herhalen. De economie trekt weer aan en dat is de beste oplossing voor bijvoorbeeld de werkloosheidsproblemen in Europa. Het Verenigd Koninkrijk moet echt bij de EU blijven en hij zal waar mogelijk helpen het VK erbij te houden, maar natuurlijk niet tegen iedere prijs. De Britten moeten wel redelijk blijven. En de vluchtelingen? Rutte zal niet rusten totdat de stroom vluchtelingen is opgedroogd, met name door de samenwerking met Turkije op te voeren. Meer van hetzelfde dus.

Toch blijf ik dromen. Stel dat Rutte zou zeggen: ik ben helemaal niet verbaasd over al deze crises. Te lang hebben we de burgers in Europa voor de gek gehouden. Sluipenderwijs zijn er steeds meer bevoegdheden aan de Europese Commissie gegeven. Daar ga ik nu een einde aan maken. En die lobbyisten van grote bedrijven die Brussel in de tang hebben? Daar ga ik korte metten mee maken. De EU moet van ons allemaal worden en meer luisteren naar de nationale parlementen en desnoods het Europees Parlement dan naar al die multinationals. De vluchtelingen gaan we beschermen en ik zorg ervoor dat er een deugdelijk systeem komt met Europese asielcentra en een eerlijke en humane verdeling van asielverzoeken over Europa.

Nog drie nachten waarin ik kan dromen, voordat Rutte ongetwijfeld ruw een einde maakt aan deze mooie gedachten. Dan hoor ik weer diezelfde ongeïnspireerde woorden als altijd. En dan weet ik dat Nederland geen einde zal maken aan de oorzaken van alle crises en dat Brussel in nog grotere stormen terecht moet komen, voordat we eindelijk gaan beginnen aan de grootscheepse schoonmaak en gaan werken aan een nieuw Europa.

Betrokken SP'ers