column
Dennis de Jong:

Weeklog: 1 Mei geldt ook voor ‘Brussel’

Op 1 juni vindt er weer een ‘European Business Summit’ plaats, waarbij de vrijwel voltallige Europese Commissie de top van vooral de multinationals ontmoet. De Commissie vindt dat altijd een hoogtepunt. Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Daarover is de Commissie heel wat stiller: geen berichtje te vinden op haar website. Het laat zien dat in Brussel de multinationals het nog steeds voor het zeggen hebben. Echte betrokkenheid bij werknemers en werklozen is er niet, alleen vooralsnog tamelijk holle frasen als een ‘sociale pijler’ die de Commissie wil instellen.

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik een bijzonder constructief overleg had met het kabinet (zeg maar de persoonlijke medewerkers) van Eurocommissaris Timmermans over het Europees Sociaal Handvest. Dit is een bestaand verdrag van de Raad van Europa waarin de sociale rechten duidelijk zijn omschreven. Het was het toezichthoudend comité bij dat verdrag, dat bijvoorbeeld concludeerde dat de bezuinigingen die aan Griekenland werden opgelegd door de beruchte Trojka, in strijd waren met sociale rechten. Mijn voorstel om voortaan te toetsen aan het ESH in het kader van de effectenrapportages voor ieder wetsvoorstel van de Commissie, werd in beginsel positief ontvangen.

Daarna bleef het echter stil. Toen ik de direct verantwoordelijke Eurocommissaris Thyssen maar eens aanschreef, verwees ze me naar Timmermans, want zij ging hier niet over. Ondertussen was diezelfde Thyssen druk zelf bezig met haar eigen versie van het Handvest. In haar ‘sociale pijler’ zou ze opnieuw sociale rechten gaan omschrijven, maar nu op de Brusselse manier.

Op dit ogenblik is het nog te vroeg om een definitief oordeel te geven over de voorstellen die Thyssen wil gaan doen. Ze is namelijk eerst nog bezig met een publieke consultatie, voordat ze haar definitieve voorstellen presenteert. Het voelt echter niet goed: terwijl er al een goed verdrag op tafel ligt, gaat de EU het wiel zelf opnieuw uitvinden. Dat kan alleen maar betekenen dat de sociale rechten van Thyssen een bleek aftreksel worden van het ESH. Maar ja, wie de European Business Summit belangrijker vindt dan de Dag van de Arbeid, gaat natuurlijk ook niet echt zorgen voor gewoon goed werk en voor armoedebestrijding.

Betrokken SP'ers