column
Dennis de Jong:

Weeklog: Waarom betalen Europese ambtenaren geen normale belasting over hun pensioen?

Dat de salarissen en vergoedingen voor Europese ambtenaren erg royaal zijn, heb ik al vaker aangekaart. Meestal steekt er dan een storm van protest op, maar ik blijf bij mijn standpunt. Onlangs stuitte ik echter op een wel heel vreemde kronkel: als je als Europees ambtenaar met pensioen gaat, blijf je de lage Europese belasting afdragen aan de Europese Commissie, ongeacht waar je gaat wonen. Met Zwitserland is er zelfs een speciaal verdrag gesloten om te voorkomen dat de ambtenaren er naast hun Europese ook Zwitserse belasting zouden moeten betalen. Wat mij betreft, gaat deze regeling snel op de schop: laat gepensioneerde Europese ambtenaren gewoon belasting betalen, net als de andere burgers in landen waar zij wonen.

De druk op de Europese salarissen is de afgelopen jaren toegenomen, maar nog steeds is het salaris met alle toelages veel hoger dan het vergelijkbare salaris van nationale ambtenaren. Die discussie zal ik blijven voeren, maar in het Europees Parlement is er geen meerderheid te vinden om de salarissen en met name de toelages echt aan te pakken. Daarom richt ik mij vooral op uitwassen waarvan ieder zinnig mens moet toegeven dat die echt niet kunnen in een tijd dat de armoede overal in Europa toeneemt en het bezuinigingsbeleid juist nationale ambtenaren steeds verder op achterstand zet.

Eén van die uitwassen betreft de pensioenen. Die zijn sowieso al hoog en met name de mogelijkheid om al vanaf je 58e met vervroegd pensioen te gaan met beperkte korting op je pensioen is paradijselijk als je het vergelijkt met de mogelijkheden van nationale ambtenaren. De Europese Commissie had bovendien grote kritiek op Griekenland, juist vanwege de mogelijkheid van vervroegde uittreding.

Wat me echter in het bijzonder steekt, is dat de lidstaten ermee akkoord zijn gegaan dat niet alleen op de salarissen, maar ook op de pensioenen de lage Europese belasting wordt geheven en de nationale fiscus het nakijken heeft. Dat vind ik vreemd: als je terugkeert naar je land van herkomst en je maakt als gepensioneerde gebruik van alle lokale en nationale voorzieningen, dan lijkt het me logisch dat je dan ook de belasting betaalt die in dat land gebruikelijk is. Het idee van de Europese belasting was oorspronkelijk dat mensen die voor de Europese instellingen werken, zoveel mogelijk onafhankelijk moeten kunnen zijn. Daar hoort geen nationale belastingheffing bij. Bovendien zou het de situatie creëren dat Europese ambtenaren meer of minder belasting betalen, afhankelijk van het land waar de Europese instelling is gevestigd, waarvoor ze werken. Al deze argumenten zijn niet van toepassing op gepensioneerde ambtenaren: die kiezen zelf waar ze gaan wonen en keren vaak terug naar hun land van herkomst.

Het zal niet eenvoudig zijn om deze regeling te veranderen want die is verankerd in een Europese wet waar de lidstaten mee akkoord zijn gegaan. Om zo’n wet te veranderen is altijd een heel gedoe, maar als eerste stapje zal ik de Europese Commissie bij de verantwoording van uitgaven om uitleg vragen. Misschien zie ik belangrijke argumenten over het hoofd, maar zo niet, dan ligt hier een mooie taak voor minister Dijsselbloem: zo hard als hij tegen de Grieken was, kan hij toch ook zijn tegen de Europese Commissie?

 

N.B.: het volgende weeklog verschijnt i.v.m. vakantie op 30 augustus.

Betrokken SP'ers