column
Sharon Gesthuizen:

De onderbroekjes van de Hema

De meeste vrouwen kennen ze inmiddels wel: de micro fibre onderbroekjes van de Hema. Ze bestaan volgens mij al zo'n 9 jaar. Eerst waren ze er alleen in rood en donkerbruin. Nu heb ik ze in wit, zwart, roze, turquoise, lever, groen en pruisisch blauw. Ideaal. Sterk ondergoed en niet te duur. Ik ga er binnenkort weer een paar halen. Halen; niet betalen. Dat doe ik over een maand of drie wel eens..

De Hema is één van de grote winkelketens in ons land die nu het crisis is de betalingstermijn lekker opschroeft. In het eigen voordeel wel te verstaan. Met name kleine leveranciers van de Hema merken dat. Hun grote klant maakt éénzijdig nieuwe regels. Ze moeten soms 100 dagen wachten op hun geld. 30 dagen is gebruikelijk tussen ondernemers onderling - business to business. Iedereen kan zich voorstellen dat je maar een paar van dat soort debiteuren hoeft te hebben om ernstig in de problemen te komen als kleine zelfstandige.

Dit heet inkoopmacht. En ik zou het misbruik van inkoopmacht willen noemen. Een grote speler schrijft de kleintjes de wet voor. En juist in deze tijd is het gewoon een rotstreek. En het is bovendien heel onverstandig. Want als er hierdoor kleine bedrijven in de problemen komen en failliet gaan, dan zijn we met zijn allen nog veel verder van huis.

De Hema is niet de enige keten die dit doet. Het is maar een voorbeeld. Het doet je toch weer wat anders naar die worsten kijken. En naar die onderbroekjes dus.

We hebben in ons land tegenwoordig honderdduizenden zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel. Mensen die ondernemer zijn en helemaal in hun uppie werken. Kleiner kan niet. Maar het zijn er wel een heleboel. Als we nou eens aannemen dat er minstens 200.000 vrouwelijke zzp'ers zijn. En als die nou eens allemaal...

Maten S t/m XL - en misschien zijn er intussen ook weer nieuwe kleurtjes bijgekomen!

Betrokken SP'ers