column

Hangjongeren

Vorige week bezocht ik met een groepje SP’ers de wijk Slotervaart in Amsterdam. We spraken daar met de mensen van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA), een organisatie die in samenwerking met en in opdracht van de deelraad het probleem van de overlast van hangjongeren aanpakt.

Nu zou je denken: aanpakken van hangjongeren die overlast veroorzaken, dat is toch simpel? Gewoon oppakken, voor de rechter ermee en dan een tijdje opsluiten, toch? Niet dus. Niet alle jongeren die rotzooi trappen en mensen lastig vallen plegen meteen strafbare feiten. Toch moet je ook dat gedrag niet tolereren. Bij SAOA hebben ze een interessante methode ontwikkeld.

Ze werken op twee fronten. In de eerste plaats zijn er de zogenoemde straatcoaches. Deze rijden per fiets rond in de buurt en gaan rechtstreeks op de groepjes hangjongeren af. Ze kennen deze jongeren, spreken hen aan op hun gedrag, en zeggen ze wat ze wel en niet moeten doen. Dat is overigens geen gemakkelijk werk omdat de jongeren hen met wantrouwen bekijken, soms flink uitschelden en af en toe ook agressief worden.

Dan is er een tweede groep. Dat zijn de gezinsbezoekers. Die gaan op bezoek bij de ouders. Met hen bespreken zij wat er met hun zoon of dochter aan de hand is. Voor veel ouders blijkt dat een openbaring te zijn. Ze weten vaak niet eens wat hun kinderen doen. Sommige ouders weten niet eens op welke school hun kind zit. Met de ouders worden er dan afspraken gemaakt wat ze gaan doen aan dit probleem.

Is dit nu een geitenwollensokkenaanpak? Het sterke punt van deze manier van werken is dat er constant mensen op straat zijn die de jongeren in de gaten houden en waar nodig optreden én dat men naar de gezinnen gaat waar die jongeren vandaan komen. Dat is geen eenmalige aangelegenheid. De straatcoaches zijn er elke dag en de gezinsbezoekers blijven terugkomen bij de ouders.

De vraag is natuurlijk of dit helpt. Wel, de resultaten van de afgelopen twee jaar wijzen uit dat het aantal groepen hangjongeren is afgenomen, en dus de overlast. En daar gaat het toch om?