column

Rouvoet en Bussemaker, zien zij het licht?

Het aantal zwerfjongeren groeit. De hulp voor deze jongeren is versnipperd, waardoor vele van hen tussen wal en schip vallen. Door de bezuinigingen op de AWBZ wordt deze groep extra getroffen. Zwerfjongeren zijn een vergeten groep in ons land; er is weinig aandacht voor. Het is te hopen dat Rouvoet en Bussemaker gauw het licht zien en zorgen voor goede zorg en begeleiding voor zwerfjongeren.

Toen Maria, hoogzwanger van baby Jezus, en haar man Jozef op zoek gingen naar een warme plek, hebben zij lang rondgezworven voordat zij een plek hadden gevonden in een stal in Bethlehem. Hoewel Maria destijds alle zorg en begeleiding kon gebruiken, moest zij het alleen doen met de Os en de Ezel en man Jozef. Zij hadden alleen een dak boven hun hoofd, een slaapplek voor de nacht. 

Ook wij kennen in Nederland heel wat Maria’s en Jozef’s. Misschien niet zwanger, maar wel naarstig op zoek naar een dak boven hun hoofd en de juiste hulp. Dit jaar constateert de Algemene Rekenkamer voor het zoveelste jaar op rij dat er gebrekkig aandacht is voor zwerfjongeren. De hulp voor deze jongeren is versnipperd, waardoor vele van hen tussen wal en schip vallen. Zwerfjongeren zijn een vergeten groep in ons land. De bezuinigingen op de AWBZ zorgen ervoor dat alle vormen van lichte begeleiding niet meer vergoed worden. Hierdoor hebben zwerfjongeren in 2009 straks nog net een dak boven hun hoofd, maar ontbreekt het hen aan de noodzakelijke zorg en begeleiding. Het is nog totaal onduidelijk of de opvangorganisaties de begeleiding kunnen blijven bieden aan deze grote groep kwetsbare jongeren. Organisaties voor maatschappelijke opvang geven te kennen te moeten bezuinigen, terwijl de groep zwerfjongeren alleen maar groter wordt.

Jozef en Maria kregen bezoek van de drie wijzen. Zijn werden geleid door de ster van Bethlehem. Het is te hopen dat minister Rouvoet en staatssecretaris Bussemaker alsnog het licht zullen zien. Dat zij niet alleen goud, wierook en mirre meenemen, maar ook de wijsheid hebben om te zorgen voor goede zorg en begeleiding voor zwerfjongeren.