www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes

/zorg :: agenda

  • Maandag 25 augustus Voorthuizen - 13:00 uur, Tjitske Siderius en Renske Leijten gaan op werkbezoek bij private verslavingszorginstelling Solutions.
  • Dinsdag 26 augustus Amsterdam - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij de dak- en thuislozenopvang in Amsterdam.
  • Donderdag 28 augustus Zwolle - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij Bureau Jeugdzorg Overijssel om in gesprek te gaan over de overheveling van taken naar de gemeenten en de consequenties hiervan voor Bureau Jeugdzorg.
SP.nl/zorg
Chronisch zieken en gehandicapten dupe van nieuwe regelingen Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT Chronisch zieken en gehandicapten dupe van nieuwe regelingen Foto: ANP/ Lex van Lieshout
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Chronisch zieken en gehandicapten dupe van nieuwe regelingen

23-09-2009 • De nieuwe regeling voor een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (de WTCG) is ingewikkeld, duur en bureaucratisch, aldus SP-Kamerlid Renske Leijten. “Meer dan een handvol instanties moeten nu verklaren of iemand chronisch ziek of gehandicapt is. De oplossing is simpel: laat mensen zelf de tegemoetkoming aanvragen met een verklaring van de huisarts of de specialist.”

Eerst konden mensen met hoge zorgkosten deze kosten aftrekken bij de belasting. Die mogelijkheid is sinds begin dit jaar fors beperkt. Daarvoor in de plaats kwam de tegemoetkomingsregeling. Nu moeten gemeente, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, de belastingdienst en nog een paar andere instanties gegevens aanleveren om te bepalen of iemand chronisch ziek of gehandicapt is en in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.

De SP stelde de afgelopen weken een meldpunt in over de gevolgen van de WTCG. Van de 350 mensen die reageerden zijn er 161 chronisch ziek of gehandicapt. De belangrijkste uitkomsten:

  • 29 procent van de mensen is volgens de test van het ministerie niet ziek meer.

  • Voor 70 procent geldt dat zij minder belastingaftrek hebben en dat zij daardoor minder huur en zorgtoeslag krijgen.

  • Tweederde van de mensen gaat er op achteruit. Dat gaat in de helft van de gevallen om 100 tot 300 euro per maand.

In antwoord op de kritiek zegt staatssecretaris Busseamaker dat de nieuwe regeling ‘nog niet af is’. Leijten: “Er zijn schoenen weggegooid voordat er nieuwe waren. Degene over wie het gaat, blijven in onzekerheid zitten of gaan er fors op achteruit. Ik wil dat de nieuwe regeling in ieder geval niet tot 'wonderbaarlijke genezingen' leidt. Mensen die op papier ineens beter worden verklaard, dat kan niet. De regeling moet geen beperking worden.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top