www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes

/zorg :: agenda

  • Donderdag 28 augustus Zwolle - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij Bureau Jeugdzorg Overijssel om in gesprek te gaan over de overheveling van taken naar de gemeenten en de consequenties hiervan voor Bureau Jeugdzorg.
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Ongeoorloofde reclame farmaceutische industrie hard aanpakken'

13-02-2009 • SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat er een eind moet komen aan de ongeoorloofde reclamepraktijken van de farmaceutische industrie. Hij wil dat minister Klink (Volksgezondheid) ingrijpt, nu uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat farmareuzen Pfizer en AstraZenica de reclameregels hebben overtreden. De Inspectie maakt melding van het weggeven van espresso-apparaten en draadloze toetsenborden, twijfelachtige onderzoeken en overmatige vergoedingen aan artsen. Van Gerven: "Er moet een eind worden gemaakt aan de beïnvloeding van artsen om bepaalde medicijnen voor te schrijven. Dit kost de samenleving miljoenen euro's per jaar."

Het onderzoek naar de invloed van de farmaceutische industrie is uitgevoerd na aandringen van SP-Kamerlid en huidig fractievoorzitter Agnes Kant in april 2006. De SP stelt al jaren de agressieve marketingtactieken van de farmaceutische industrie aan de kaak. Hiermee wordt geprobeerd om het voorschrijven van artsen te beïnvloeden, bijvoorbeeld op het gebied van cholesterolverlagers. Dit kost de zorgverzekeraars jaarlijks minstens 100 miljoen euro extra aan medicijnkosten. Van Gerven: "Deze kosten worden natuurlijk doorberekend in de verzekeringspremie. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de effectiviteit en mogelijke bijwerkingen van nieuwe cholesterolverlagers, dus het is maar de vraag of de voorgeschreven medicijnen daadwerkelijk de beste zijn."

De inspectierapporten waren al voor de zomer van vorig jaar klaar, maar werden niet openbaar gemaakt omdat één van de fabrikanten een juridische procedure is begonnen. Het dagblad Trouw heeft de rapporten via een WOB-procedure weten te bemachtigen. Grote delen zijn echter onleesbaar gemaakt.

Van Gerven wil dat de rapporten onmiddellijk naar de Kamer worden gestuurd. "De SP wil dat de zaak wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De ervaring leert namelijk dat zwaar geschut nodig is om de farmaceutische industrie aan te pakken. Wat mij betreft moet het ook afgelopen zijn met de zelfregulering door de farmaceutische industrie. De Inspectie moet weer zelf actief het toezicht in handen nemen. Binnenkort praat de Kamer over geneesmiddelenreclame. Dan zal ik hier op aandringen."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top