www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Langkamp wil onderzoek naar bedreigingen jeugdzorgwerkers

15-01-2009 • Minister Rouvoet moet een onderzoek instellen naar de omvang van bedreigingen van medewerkers in de jeugdzorg en de oorzaken daarvan. Op sites als hyves en youtube worden steeds meer bedreigende oproepen richting jeugdzorgwerkers gedaan. SP-Kamerlid Langkamp: “Medewerkers in de jeugdzorg moeten zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Daarom moet onderzocht worden hoe vaak jeugdzorgwerkers te maken hebben met bedreigingen, wat de oorzaken daarvan zijn en of zij voldoende beschermd worden tegen deze bedreigingen.”

Marianne LangkampIn de Sp!ts van donderdag is te lezen dat jeugdzorgwerkers soms met naam en toenaam op internetsites worden genoemd, aangevallen, geïntimideerd en in enkele gevallen ook bedreigd. De Belangenvereniging voor Medewerkers in de Jeugdzorg bevestigt dat jeugdzorgmedewerkers steeds vaker de dupe zijn van bedreigingen, maar geeft aan dat concrete cijfers over deze toename ontbreken. Langkamp: “Door de ingrijpende beslissingen die jeugdzorgwerkers moeten maken kunnen emoties bij leden van het gezin hoog oplopen. Daarom is het ook zeer belangrijk dat de mensen wie het aangaat voldoende mogelijkheden hebben om bezwaar te maken tegen beslissingen van jeugdzorg. Ook invoering van het tuchtrecht in de jeugdzorg is iets waar ik voor pleit.”

Het Kamerlid benadrukt dat jeugdzorgmedewerkers altijd aangifte moeten doen bij bedreiging en intimidatie. Langkamp: “Maar als we dit willen voorkomen dan moet er wellicht actie ondernomen worden. Betere begeleiding en ondersteuning vanuit de organisatie, genoeg tijd om emotionele beslissingen met gezinnen te bespreken. Alles om ervoor te zorgen dat het risico zo klein mogelijk wordt dat mensen grijpen naar het middel van bedreiging en intimidatie.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top