www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Eigen risico in plaats van no claim is lood om oud ijzer

25-09-2007 • De SP zal morgen in de Tweede kamer voorstellen het eigen risico in de zorgverzekering niet in te voeren. Zorgwoordvoerder Agnes Kant: “Het eigen risico is, net als de no claim die het moet vervangen, oneerlijk, oneigenlijk, ongewenst en bureaucratisch. Niemand kiest ervoor om ziek te worden. Het betalen van een eigen risico is dan ook een boete op ziek of oud worden.”

Het eigen risico in de zorgverzekering zou volgens het kabinet in de plaats moeten komen voor de no claim. Die werd veel bekritiseerd omdat zieke mensen betaalden voor de korting van gezonde mensen. De SP vindt dezelfde kritiek van toepassing op het eigen risico.

In het regeerakkoord was afgesproken dat chronisch zieken en gehandicapten uitgezonderd zouden worden voor het eigen risico. Helaas blijkt dit niet zo te zijn; chronisch zieken krijgen slechts een klein deel van het eigen risico als compensatie terug. Ook is de groep die in aanmerking komt voor compensatie veel te krap gedefinieerd: dit hangt alleen af van het geneesmiddelengebruik.

De SP zal met voorstellen komen om alle chronisch zieken, gehandicapten en ouderen volledig te compenseren voor het eigen risico. Daarnaast wil de SP net als de huisarts ook andere vormen van zorg niet onder het eigen risico laten vallen, namelijk de acute zorg, ziekenhuisopnames en preventieve zorg.

Met de wet op het eigen risico wordt ook de mogelijkheid gecreëerd dat zorgverzekeraars bepaalde zorgaanbieders of behandelingen aanwijzen, waarover geen eigen risico betaald hoeft te worden. Agnes Kant: “Dat betekent geen keuze voor mensen die het eigen risico niet kunnen betalen. Ik wil niet dat dit een manier wordt voor zorgverzekeraars om een nieuwe tweedeling in de zorg te creëren.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top