www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Zittend ziekenvervoer zakt door de bodem dankzij aanbestedingen

15-03-2007 • Het blijkt steeds vaker dat het slecht gesteld is met het ‘zittend ziekenvervoer’ als gevolg van de nadruk die is komen te liggen op de kosten sinds invoering van de aanbestedingen. SP-Kamerlid Henk van Gerven, fel tegenstander van marktwerking voor ziekenvervoer, heeft de minister van Volksgezondheid gevraagd om een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Uren wachten op een taxi, waardoor patiënten een belangrijke ziekenhuisafspraak missen, is zeker geen uitzondering. Sinds het nieuwe zorgstelsel mogen de zorgverzekeraars zelf de vervoerder kiezen. Door middel van aanbestedingen bieden de vervoerders hun diensten aan voor een bepaalde prijs. De zorgverzekeraars kiezen vaak voor de goedkoopste aanbieder en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Van Gerven: “Laten we stoppen met de aanbesteding. Laat het zittend ziekenvervoer uitvoeren door gespecialiseerde vervoersbedrijven, net als bij bijvoorbeeld het ambulancevervoer.”

Bij de SP en bij de redactie van het consumentenprogramma Radar van de TROS zijn veel meldingen binnengekomen van tekortschietend zittend ziekenvervoer. Een ziek jongetje van drie werd een half uur alleen op een parkeerterrein achtergelaten door de vervoerder. Een patiënt met taaislijmziekte stikte bijna omdat de chauffeur geen idee had wat hem te doen stond.

Van Gerven heeft de nieuwe Minister van Volksgezondheid, welzijn en sport gevraagd een centraal meldpunt in te stellen voor gebruikers van zittend ziekenvervoer. “Hoe eerder we een duidelijk beeld hebben van de gevolgen van de aanbestedingen voor de kwaliteit van de zorg, des te eerder we deze onzinnige praktijk kunnen afschaffen en de kwaliteit weer de nadruk kan krijgen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top