www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Gerven keurt handelswijze van verzekeraar bij incontinentiemateriaal af

09-08-2012 • Zorgverzekeraar Achmea en de dochterondernemingen willen sinds 1 juli niet langer onbeperkt luiers of incontinentieverband verstrekken. Apothekers zijn gevraagd om erachter te komen wat gebruikers nodig hebben. Een aantal apothekers heeft aan een fabrikant van het materiaal, Tena, gevraagd om telefonische interviews af te nemen met de gebruikers van het incontinentiemateriaal. ‘Het is de wereld op zijn kop’, stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Van Gerven: ‘De zorgverzekeraar mag niet op de stoel van de arts gaan zitten. Een apotheker moet op basis van het voorschrift van de behandelaar materiaal verstrekken. Zeker niet op basis van een bezuiniging van een verzekeraar of op basis van de gegevens van een commercieel bedrijf.’ Van Gerven heeft direct aan de noodrem getrokken bij de minister en tevens gevraagd of de privacy niet in het geding is.

De handelswijze van Achmea is op zijn minst twijfelachtig volgens Van Gerven. Volgens de zorgverzekeringswet moet incontinentiemateriaal vergoed worden via het basispakket als dat is voorgeschreven door een arts. Toch wil de zorgverzekeraar de apothekers of gebruikers van het materiaal voor de kosten laten opdraaien als er een ander materiaal verstrekt wordt dan wat Achmea wil. Van Gerven: 'Als mensen een bepaald materiaal voor hun incontinentie nodig hebben, dan moet dat beschikbaar zijn zonder dat zij hoeven bij te betalen. De rekening moet niet bij de patient worden gelegd.’

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top