www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Bas Maes
Hanne Drost

/zorg :: agenda

  • Donderdag 21 augustus Zutphen - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij jeugdzorginstelling Intermetzo. Zij begeleiden kinderen en jongeren met meervoudige, complexe problemen.
  • Vrijdag 22 augustus Stegeren - 10:00 uur, Tjitske Siderius brengt een bezoek aan zorglandgoed Stegerveld van de Baalderborggroep waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en intensieve begeleiding krijgen bij een sterk gestructureerd en voorspelbaar dagelijks leven.
  • Maandag 25 augustus Voorthuizen - 13:00 uur, Tjitske Siderius en Renske Leijten gaan op werkbezoek bij private verslavingszorginstelling Solutions.
  • Dinsdag 26 augustus Amsterdam - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij de dak- en thuislozenopvang in Amsterdam.
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Historisch kamerbesluit: Experiment vrije prijzen tandzorg wordt beëindigd

06-07-2012 • Een kamermeerderheid heeft donderdagavond het experiment met de vrije prijsvorming in de tandzorg weggestemd. SP-Kamerlid Henk van Gerven: ‘Het is een historisch moment dat de Tweede Kamer een einde maakt aan dit VVD-experiment. Het laat zien dat ook in de Tweede Kamer men langzaam maar zeker tot het besef komt dat marktwerking in de zorg ongewenst is.’

De SP heeft zich altijd fel verzet tegen het loslaten van de vaste tarieven in de tandzorg, omdat te voorzien was dat de tandartsen hun tarieven zouden opschroeven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de tandartsen hun tarieven met circa tien procent hebben verhoogd. Op jaarbasis betekent dit dat tandartsen een kwart miljard euro extra opstrijken. De meeste patiënten willen goed behandeld worden en hebben geen zin om te gaan shoppen voor een tandarts. De hoge tarieven zijn ook mogelijk door het tekort aan tandartsen. Te weinig studenten worden opgeleid tot tandarts. Net als bij de huisarts is het beter als de tandarts en de patiënt elkaar goed kennen. Dat komt een behandeling op maat ten goede.

De tandartsen hebben aangekondigd een proces aan te spannen tegen het besluit van de Kamer. Van Gerven: ‘Het is te zot voor woorden dat de tandartsen die er een potje van hebben gemaakt en zich hebben verrijkt nu de overheid voor het gerecht dagen. Kennelijk gaat het eigen belang bij de tandarts boven het algemeen belang van betaalbare en toegankelijke zorg.’ De verwachting is dat de komende maanden de Nederlandse Zorgautoriteit nieuwe vaste tandartstarieven zal vaststellen, zodat iedereen weer weet waar hij aan toe is en de hoge tarieven worden teruggedraaid.

Een voorstel van de SP om net als bij de huisarts inschrijving op naam bij de tandartsen in te voeren haalde het helaas niet.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top