www.sp.nl/zorg

Homepage SPSlash Zorg

Zoeken in /zorg

/zorg :: onze mensen

Meer info over Renske Leijten

Renske Leijten

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Tjitske Siderius

Tjitske Siderius

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Hanne Drost
Bas Maes
SP.nl/zorg
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Leijten: Gebruik van gevaarlijke heupen reden voor diepgaand onderzoek

25-05-2012 • Er moet diepgaand onderzoek komen naar het gebruik van gevaarlijke heupen door orthopeden. Dat stelt SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van het onderzoek van het blad Medisch Contact en de uitzending van KRO Reporter die vrijdagavond wordt uitgezonden. 'Het is schokkend dat iedereen, van chirurgen tot inspectie, vanaf 2007 op de hoogte had kunnen zijn van de grote risico’s met de metaal-op-metaalheupen. Dat er tot dit jaar mensen zo'n gevaarlijke heup ingezet hebben gekregen is een schande', zegt Leijten. Ze pleit ervoor dat alle meer dan 8000 patienten gecheckt worden en dat mogelijk nodige heroperaties worden gedaan. Leijten: ‘En de rekening daarvan mag naar de fabrikant’.

Renske LeijtenUit het onderzoek blijkt dat er nauwe banden zijn tussen de industrie van de heupen en de orthopeden. Leijten: ‘Dit is onacceptabel: orthopeden die geld krijgen om gevaarlijke hulpmiddelen in mensen te plaatsen. Ook dit moet onderzocht worden. Artsen die zulk zwaar risico gelopen hebben, verdienen een gedegen behandeling van het tuchtcollege’. Ook naar de instelling die het vergoeden van heupen toegelaten heeft tot het basispakket, het CVZ, moet onderzoek worden gedaan. ‘Twee keer besloot deze organisatie deze heupen niet toe te laten omdat er geen goed onderzoek was gedaan naar de langetermijneffecten. Maar in 2007 adviseert ze toch positief. Laat dit nu het jaar zijn dat Australische artsen waarschuwen voor de heupen. De onderste steen moet boven’.

Leijten stelt voor om te komen met een fors actieplan om de banden tussen de hulpmiddelenindustrie en chirugen bloot te leggen. ‘Juist omdat het om meer hulpmiddelen gaat dan heupen, moeten we nu niet wachten tot een volgend groot schandaal, maar nu fors ingrijpen. Dat gebeurt in omliggende landen ook’. Leijten stelt de volgende maatregelen voor:

  • Verbod op banden met de hulpmiddelen industrie en medici. Wanneer een arts meedoet aan onderzoek moet dit in een publiek en openbaar register geregistreerd worden

  • Reclame, marketing van de industrie gericht op artsen is strafbaar. Dus ook betaalde reisjes en kadootjes

  • Patiënten die een hulpmiddel in het lichaam krijgen worden geregistreerd en gevolgd. Bij het optreden van bijwerkingen wordt direct opgetreden.

Leijten heeft een debat hierover aangevraagd met minister Schippers.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top