www.sp.nl/wonen

Homepage SPSlash Wonen

Zoeken in /wonen

/wonen :: onze mensen

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eva de Bakker
SP.nl/wonen
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Vogelaar moet opblazen volkshuisvesting voorkomen

03-09-2008 • Minister Vogelaar moet onmiddellijk voorkomen dat een groot aantal woningcorporaties uit het publieke bestel stapt. Tweede Kamerlid Paulus Jansen roept de minister ter verantwoording in de Tweede Kamer: “De zaak staat op scherp, ons hele stelsel van sociale volkshuisvesting staat op ontploffen. Als Vogelaar niet ingrijpt, is zij ongeschikt om haar functie uit te oefenen.”

Paulus JansenEen maas in de wet dreigt het voor corporaties mogelijk te maken het publieke bestel te verlaten, en volledig commercieel te gaan. De SP dringt er al meer dan een jaar op aan dat de wet wordt aangepast om dit te voorkomen. “Het Nederlandse stelsel van de sociale volkshuisvesting wordt voor onze ogen naar de verdoemenis geholpen, maar Vogelaar doet niks,” aldus Jansen.

Woensdag werd bekend dat woningstichting Den Helder zich bij de minister gemeld heeft met de wens om het stelsel van sociale volkshuisvesting te verlaten. Eerder verzocht woningcorporatie De Veste uit Ommen hier al om. Zowel De Veste als Den Helder zeggen dat de invoering van winstbelasting op de sociale activiteiten - voor de bekostiging van projecten in de Vogelaarwijken - voor hen de druppel is die de emmer deed overlopen.

Tot nu toe heeft minister Vogelaar nog geen enkele actie ondernomen, ook niet toen de eerste corporatie aankondigde naar de rechter te stappen om vertrek uit het stelsel af te dwingen. In reactie op die aankondiging zei de minister dat ze de uitkomst van het proces met vertrouwen tegemoet zag. Jansen: “Ik heb geen idee waar dat vertrouwen op gebaseerd is, want veel juristen denken juist dat de woningcorporaties sterk staan.”

De SP verwacht dat als het lek in de wet niet snel gedicht wordt, het hek van de dam is. Uit onderzoek van het blad Building Bussiness blijkt dat bij de helft van de corporaties wordt nagedacht over het verlaten van het stelsel. Jansen: “We zitten nu al anderhalf jaar te wachten op een visie van Vogelaar op de sociale volkshuisvesting in Nederland. Intussen drijft zij de corporaties met domme maatregelen juist precies de verkeerde kant op, namelijk richting de markt. Nederland was 25 jaar geleden in Europa het land met de beste en best betaalbare huizen, maar is in hoog tempo bezig de volkshuisvesting te verkwanselen. Aan een minister die dat laat gebeuren, hebben we natuurlijk niets.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top