www.sp.nl/wonen

Homepage SPSlash Wonen

Zoeken in /wonen

/wonen :: onze mensen

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Eva de Bakker
SP.nl/wonen
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Stemming gluurverhoging uitgesteld, mogelijk nieuw debat

10-04-2012 • Op verzoek van SP-Kamerlid Sadet Karabulut is vandaag niet gestemd over huurverhoging in de sociale huursector. Karabulut: ‘Dit wetsvoorstel lost niks op en jaagt middeninkomens op extra kosten. Bovendien rammelt de wet aan alle kanten en mag de verhuurder van een woning meegluren op het loonstrookje van de huurder. Eerst moeten al die dingen maar eens opgelost worden. Wat mij betreft bekijken we de wet dan opnieuw.’

De wet voorziet in een huurverhoging van 5% voor mensen met een inkomen boven de 43.000 euro, die in een sociale huurwoning wonen. Karabulut: ‘Het probleem is niet het zogenaamde scheefwonen, maar een gigantisch tekort aan sociale huurwoningen. Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dan ook dat deze verhoging niks oplost. Woningen die vrijkomen door mensen met middeninkomens eruit te jagen, gaan massaal de verkoop in, in plaats van dat ze verhuurd worden aan mensen met lagere inkomens.’

Minister Spies heeft haar voorstel vorige week op de valreep nog aangepast door inwonende kinderen voor een bedrag van 13.000 euro vrij te stellen. Gevolg hiervan is dat de Belastingdienst foute gegevens aan verhuurders heeft verstrekt, waardoor de uitvoering van de wet aan alle kanten rammelt.

‘Daarom moet invoering van de wet het liefst van tafel, maar in ieder geval worden uitgesteld. Dit kan de Kamer niet ongezien laten passeren. Het spreekt voor zich dat wat ons betreft van uitstel afstel komt’, aldus Karabulut.

Aanstaande vrijdag doet de rechter uitspraak in een kort geding dat door huurders is aangespannen wegens het schenden van hun privacy. Volgens deze huurders is er geen wettelijke grondslag die toestaat dat hun gegevens door de Belastingdienst aan hun verhuurder worden verstrekt. Karabulut wil deze uitspraak bij de heropening van het debat betrekken.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top