www.sp.nl/werk

Homepage SPSlash Werk

Zoeken in /werk

/werk :: onze mensen

Meer info over Paul Ulenbelt

Paul Ulenbelt

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Henri Swinkels
Thijs Coppus
Bart van Kent

/werk :: agenda

  • Maandag 25 augustus Utrecht - 09:30 uur, Sadet Karabulut gaat op werkbezoek bij Stichting De Tussenvoorziening
  • Dinsdag 26 augustus Amsterdam - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij de dak- en thuislozenopvang in Amsterdam.
  • Woensdag 27 augustus Apeldoorn - 10:00 uur, Tjitske Siderius bezoekt sociale werkplaats Felua Groep in Apeldoorn om onder andere in gesprek te gaan over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking.
SP.nl/werk

U wordt niet ontslagen, u raakt alleen uw baan kwijt

CDA, VVD en PVV verliezen zichzelf in verkiezingsretoriek over de rug van mensen met een arbeidshandicap. Ze bezuinigen sociale werkplaatsen kapot, maar beweren dat dit niet ten koste gaat van de mensen. Nu al merken mensen de gevolgen: ze mogen kiezen tussen de kogel of de strop. Of minder begeleiding of het vervoer naar hun werk wordt geschrapt. En dit is nog maar het begin.


Paul Ulenbelt

De partijen verschuilen zich achter een papieren werkelijkheid: bestaande gevallen raken niet hun contract kwijt, maar wanneer het contract van mensen afloopt en niet wordt verlengd, dan wensen ze daar niks aan te doen. Ik daag de partijen uit om het op de sociale werkplaats uit te gaan leggen: 'Nee hoor, u verliest uw baan niet. Alleen kunt u morgen niet meer komen.'

De hartvochtigheid waarmee gesproken wordt over het 'stempel' wat mensen opgeplakt krijgen geeft aan hoever deze partijen van de werkelijkheid afstaan. De mensen op sociale werkplaatsen, die geen ander werk zullen vinden, zijn dolblij met hun baan. Werk geeft je waardigheid en zelfrespect. Mensen met een toekomst buiten de werkplaats zijn hier al druk mee bezig en kunnen niet wachten om weer ergens anders aan de slag te gaan. Die hebben geen asociale bezuiniging nodig als motivatie.

De SP is via Armoedewerktniet.nl een onderzoek begonnen onder werknemers op sociale werkplaatsen. Binnen korte tijd hadden al vele honderden bezorgde werknemers de enquête ingevuld. Ze lijden aan stress en maken zich zorgen over hun toekomst, maar laten ook horen wat er nu al verdwijnt. Mensen kunnen niet meer naar hun werk, omdat het busje dat ze ophaalt wordt wegbezuinigd, ze moeten langer werken voor hetzelfde geld, er is steeds minder begeleiding, het jaarlijkse uitje verdwijnt en voor de koffie moet zelf betaald worden. Dit is de gure wind die met dank aan dit kabinet door de sociale werkplaatsen waait.

De PVV had het over de 'firma list en bedrog' en het CDA heeft het over 'ongeloofwaardig staan schreeuwen aan de zijlijn'. Vanuit hun ivoren toren stoppen ze een kwetsbare groep mensen achter de geraniums. 30.000 banen verdwijnen, aldus het CPB, die ineens ook tot de 'firma list en bedrog' horen. De vingers in de oren en heel hard schreeuwen dat het niet zo is, over de rug van arbeidsgehandicapten. Het voordeel van de keizer zonder kleren was dat hij niemand kwaad deed met zijn eigen waanbeelden. Dit kabinet sleept 30.000 kwetsbare mensen mee in haar droomdenken.

Dit artikel verscheen eerder op www.joop.nl

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top