www.sp.nl/werk

Homepage SPSlash Werk

Zoeken in /werk

/werk :: onze mensen

Meer info over Paul Ulenbelt

Paul Ulenbelt

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Henri Swinkels
Thijs Coppus
Bart van Kent

/werk :: agenda

  • Maandag 25 augustus Utrecht - 09:30 uur, Sadet Karabulut gaat op werkbezoek bij Stichting De Tussenvoorziening
  • Dinsdag 26 augustus Amsterdam - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij de dak- en thuislozenopvang in Amsterdam.
  • Woensdag 27 augustus Apeldoorn - 10:00 uur, Tjitske Siderius bezoekt sociale werkplaats Felua Groep in Apeldoorn om onder andere in gesprek te gaan over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking.
SP.nl/werk
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'AOW-uitzonderingen stellen niets voor'

23-12-2009 • “Van minister Donner moet iedereen gewoon doorwerken tot 67. Bijna niemand in Nederland zal gaan vallen onder de uitzonderingsregels, zwaar beroep of niet.” Dat zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in reactie op het voorstel van de regering. Mensen die 42 jaar gewerkt hebben, waarvan de jaren tussen 60 en 65 aaneen, krijgen de mogelijkheid om met 65 te stoppen, maar dan moeten ze wel genoegen nemen met 13,4% minder AOW. “Donner en Klijnsma doen of zij nu barmhartig zijn om hen de mogelijkheid te geven te stoppen met 65, maar dat kost een echtpaar dan wel 150 euro per maand, tot de dood er op volgt. Ik zie hier niets sociaals aan, net zo min als de criteria die Donner aan een zwaar beroep geeft,” aldus Ulenbelt.

Paul UlenbeltDe eis dat iemand 42 jaar gewerkt moet hebben, is volgens Ulenbelt een criterium dat veel mensen zal buitensluiten van stoppen met 65. “Er zijn veel vrouwen en mannen die enkele jaren niet werken omdat zij zorg dragen voor een ziek familielid, kind of partner, of omdat zij enkele jaren voor hun kinderen willen zorgen. Zij worden hiervoor gestraft en moeten allemaal door tot 67.”

Ulenbelt hekelt ook de criteria die mensen met een zwaar beroep moeten gaan ontzien. Ulenbelt: “Het blijkt dat er in de opvatting van minister Donner nauwelijks zware beroepen zijn. Hij sluit bijvoorbeeld de agenten en de leraren al uit, terwijl deze mensen op hun 65e vaak echt op zijn. Mensen in het land zijn overgeleverd aan de willekeur van deze minister van Sociale Zaken.”

Volgens Ulenbelt is het nog niet te laat om het onzalige plan af te blazen. “De PvdA wilde de VMBO-leraar ontzien. Donner sluit dat uit. Ook kan ik me niet voorstellen dat de PvdA een leven lang hard werken wil afstraffen met 150 euro per maand minder AOW. De uitzonderingen zijn een wassen neus. 65 moet 65 blijven.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top