www.sp.nl/werk

Homepage SPSlash Werk

Zoeken in /werk

/werk :: onze mensen

Meer info over Paul Ulenbelt

Paul Ulenbelt

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Henri Swinkels
Thijs Coppus
Bart van Kent

/werk :: agenda

  • Maandag 25 augustus Utrecht - 09:30 uur, Sadet Karabulut gaat op werkbezoek bij Stichting De Tussenvoorziening
  • Dinsdag 26 augustus Amsterdam - Tjitske Siderius gaat op werkbezoek bij de dak- en thuislozenopvang in Amsterdam.
  • Woensdag 27 augustus Apeldoorn - 10:00 uur, Tjitske Siderius bezoekt sociale werkplaats Felua Groep in Apeldoorn om onder andere in gesprek te gaan over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking.
SP.nl/werk
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Onderzoek SP: Draai gezinstoets uitkeringen terug

06-05-2012 • Veel mensen komen in de problemen door de invoering van de gezinstoets. Dat blijkt uit onderzoek van de SP. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut presenteerde zondag de resultaten van het meldpunt dat zij opende om de gevolgen van de gezinstoets in kaart te brengen.

Sadet KarabulutKarabulut: ‘De resultaten van het meldpunt tonen dat veel mensen in grote financiële problemen komen door invoering van de gezinstoets. Het rukt gezinnen uit elkaar, ontneemt jongeren perspectief op een zelfstandig bestaan, maakt gezinsleden verantwoordelijk voor elkaars schulden en straft mensen die voor elkaar zorgen. De gezinstoets leidt tot tweedeling, uitsluiting, armoede en werkloosheid. Daarom moeten we een eind maken aan deze wet.'

Ruim een derde van de respondenten meldt dat ouders hun uitkering hebben verloren omdat inwonende kinderen een inkomen hebben. In 13 procent van de gevallen is het andersom; daarbij hebben kinderen een uitkering verloren door het inkomen van een werkende ouder. In totaal ontving Karabulut 557 meldingen.

Door de gezinsbijstand wordt nu naar het inkomen van het hele gezin gekeken, in plaats van alleen naar het individu. Met het onderzoek heeft Karabulut in kaart gebracht welke gevolgen dat heeft voor gezinnen. Veel respondenten gaven aan uitkeringen te verliezen doordat mede-gezinsleden werken. Daarnaast maken respondenten melding dat ziektekostenpremies en huur stijgen en toeslagen en uitkeringen dalen. Het SP-Kamerlid maakt zich er dan ook sterk voor dat de nieuwe wet van tafel gaat. 'Dat moet per direct gebeuren, en met terugwerkende kracht.' De vier grote steden hebben de uitvoering van de gezinsbijstand al opgeschort. Karabulut wil dat alle gemeenten zich daarbij aansluiten.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top