www.sp.nl/werk

Homepage SPSlash Werk

Zoeken in /werk

/werk :: onze mensen

Meer info over Paul Ulenbelt

Paul Ulenbelt

Meer info over Sadet Karabulut

Sadet Karabulut

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Henri Swinkels
Bart van Kent
Thijs Coppus

/werk :: agenda

  • Woensdag 17 september Arnhem - 19:30 uur, Sadet Karabulut neemt deel aan een debat over de arbeidsmarkt onder de participatiewet. Georganiseerd door Abvakabogroep WsW in Arnhem.
SP.nl/werk
16 MAART 2009

Column

Paul Ulenbelt:

Logistieke stommiteit

Paul Ulenbelt

Zondagochtend 11.00 uur. Over vijf kwartier verschijnt Peter Bakker, de baas van TNT Post, in het tv-programma Buitenhof. In Rotterdam verzamelen zich 100 postwerkers uit alle delen van het land. Deze week hebben de onderhandelaars van de bonden en de leiding van TNT een CAO-akkoord gesloten. Op de bijeenkomst hoor ik hoe dat gaat uitpakken. Geen loonmatiging. Geen nullijn. Nee. Een loonsverlaging van 15% en voor sommigen zelfs 28%. Er is woede en onbegrip. Over de verlaging en over de opstelling van de vakbondsleiding. Op initiatief van Rob van der Post (zo heet hij echt) is het Comité Red de Postbode opgericht. Dat comité gaat de solidariteit onder werknemers organiseren. Daar gaan we komende weken nog veel van horen.

Weer thuis ga ik naar uitzendinggemist.nl. Bakker zegt dat de nieuwe CAO de “solidariteit onder de werknemers zal mobiliseren.” Loon inleveren voor behoud van werk is dat, zegt hij. Op de bijeenkomst hoorde ik dat alleen de postwerkers in loonschaal 1 tot en met 4 zouden moeten inleveren. TNT heeft 13 loonschalen. Lekker solidair.

Tegenwoordig komen er bij mij vier postbezorgers in de straat. Alle vier van verschillende postbedrijven. Het is wel een fleurig gezicht. Kosten nog moeite zijn gespaard om elkaar in felheid van kleur van de pakken en de posttassen te overtreffen. Het is natuurlijk het toppunt van logistieke stommiteit. Vier mensen door een straat laten lopen, terwijl één echte postbode dat in zijn uppie kan doen.

Drie van de vier krijgen stukloon. Die zijn niet eens in staat om het minimumloon te verdienen. Die krijgen geen loon bij ziekte. Die bouwen geen pensioen op en hebben geen sociale zekerheid. Lekker solidair. Liberalisering heet dat.

Bakker is voor liberalisering. In de uitzending vertelt hij dat hij Royal Mail, de Engelse post, wil kopen. Hij heeft er geld genoeg voor, zegt hij. En hij wil de lonen dan ook daar verlagen. Ja, Bakker zal de solidariteit mobiliseren. Hier en in Engeland.

Het comité Red de Postbode zal de solidariteit organiseren. Met steun van ons Kamerlid Sharon Gesthuizen. Met verstand van logistiek.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top