www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

/wereld :: agenda

  • Vrijdag 25 april Amsterdam - 20:00 uur, Kandidaat voor het Europees Parlement, Niels Jongerius is te gast bij politiek café opSPraak. Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106, Amsterdam West.
  • Maandag 28 april Amsterdam - 18:00 - 20:00 uur, Eric Smaling is te gast op een symposium georganiseerd door studenten van het vak The Crisis of Europe van de Universiteit van Amsterdam, Valckenierstraat 65-67, REC J/K, zaal B.25.
  • Zondag 11 mei Enschede - 16:00 - 18:00 uur, Harry van Bommel neemt deel aan een paneldiscussie over Syrië georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Democratische Organisaties. Locatie: Hoog en Droog 25, Enschede.
  • Woensdag 14 mei Den Haag - 15:30 - 16:45 uur Harry van Bommel spreekt bij het seminar ‘a just future for all in Iran?’ in De Gevangenenpoort, Buitenhof 33
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP: Parlementair onderzoek naar oorlog in Afghanistan

27-07-2010 • De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de oorlog in Afghanistan. Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk: “Het is volgens ons een foute oorlog met een foute strategie en desastreuze consequenties. De Taliban is niet verslagen maar juist sterker geworden en ook Al Qaida bestaat nog steeds. De tienduizenden logboeken die via Wikileaks naar buiten kwamen, maken duidelijk dat een grondig onderzoek van de oorlog en de Nederlandse deelname onvermijdelijk is.”

Het doel van de oorlog was, in reactie op de aanslagen van 11 september, om Al Qaida uit te schakelen. Daarvoor moest het Taliban-regime wijken, dat immers steun verleende aan de terreurgroep. Nu, negen jaar later, hebben de Taliban formeel de macht niet meer, maar zij maakt in het grootste deel van het land nog steeds de dienst uit. Al Qaida is ook niet uitgeschakeld.

Het aantal burgerslachtoffers van westers ingrijpen zou volgens de gepubliceerde logboeken veel hoger liggen dan door westerse regeringen is erkend. Ook Nederlandse troepen zouden verantwoordelijk zijn voor meer burgerslachtoffers dan tot nu toe bekend. “In een fatsoenlijke democratie haal je in zo’n situatie de onderste steen boven.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top