www.sp.nl/wereld

Homepage SPSlash Wereld

Zoeken in /wereld

/wereld :: onze mensen

Meer info over Harry van Bommel

Harry van Bommel

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Sara Murawski
Ben van Gils
Jip van Dort
SP.nl/wereld
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Pak megasalarissen ontwikkelingshulp aan'

18-05-2010 • De salarissen van de top van de zwaar gesubsidieerde ontwikkelingsorganisatie SNV zijn tot onverantwoorde hoogte gestegen. Dat stelt SP-Kamerlid Ewout Irrgang in reactie op het gegeven dat directeur Dirk Elsen er de afgelopen drie jaar in totaal 30.000 euro bij kreeg. Zijn salaris kwam in 2009 uit op 182.464 euro. “Schaamteloos, ontwikkelingshulp moet de armste mensen van de wereld bereiken, niet aan strijkstokken blijven hangen.”

Ewout IrrgangHet vorstelijke inkomen, inclusief pensioenbijdrage, wordt betaald uit de ongeveer 90 miljoen euro belastinggeld die Ontwikkelingssamenwerking jaarlijks overmaakt aan SNV. Elsens rechterhand Annemiek Jenniskens ontving vorig jaar minstens 156.000 euro, zo melden bronnen aan de Telegraaf. De SP eist opheldering. SNV is een voormalige uitvoeringsinstantie van Buitenlandse Zaken en werd in 2003 verzelfstandigd.

Oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is voorzitter van de raad van toezicht van SNV en stemt elk jaar in met de salarisverhogingen. “Het salaris is te rechtvaardigen,” zegt de oud-vakbondsman. “Het is een complex instituut met veel werknemers.”

De SP vindt dat minister Verhagen SNV te slap aanpakt. “Hij zou nu druk op SNV moeten uitoefenen om de salarissen te verlagen. Anders moeten ze na 2015 geen subsidie meer krijgen,” stelt Irrgang.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

/wereld :: column

/wereld :: video's

top